Защо ябълките от САЩ са забранени в Европа?

След беритба ябълковите плодове в САЩ се пръскат с дифениламин (DPА). Химикалът се използва, за да се предотврати появата на т. нар. „попарена кожа“ - кафяви петна, които се появяват върху плодовете след продължително съхранение, обикновено в рамките на няколко месеца. DPА е свързан с нитрозамините, които сега се разглеждат като потенциално канцерогенни вещества.
 
През 2008 г. Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) започва да се интересува от това, доколко химикалите са безопасни за консумация от човека и в сътрудничество с химическата промишленост, изследва този въпрос, за да получи достоверна информация за безопасността или опасността от DPA.
 
Сега е установено, че дифениламинът сам по себе си е безвреден за човешкото здраве. Но когато той започне да се разпада, се образуват съединения, наречени нитрозамин канцерогени. Например, нитрозамини бяха открити в пушено месо и други вредни продукти.
 
В тестовете, проведени от работната група за защита на околната среда (EWG), беше установено, че ябълките по рафтовете на магазините в САЩ съдържат средно от 0,42 ррм DPА - четири пъти повече от нормата, която е разрешена в Европа. От общия брой, 80% от ябълките, изнесени от Съединените щати, съдържат дифениламин. Въпреки че все още не е напълно неизвестно, дали дифениламинът на повърхността на американските ябълки представлява опасност за човешкото здраве, Европа реши да отложи разрешението за внос, докато учените изяснят въздействието на тези химикали.

Прочетена 2749 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта