Германия зае трето място в света по търговията със селскостопански продукти

Германските износители на храни са продали в чужбина през миналата година стоки на стойност около 64,000 милиарда евро, като по този начин са си осигурили трето място в света по търговия със селскостопански продукти.

Както бе обявено от Асоциацията на немската хранителна и селскостопанска промишленост (GEFA), увеличението на приходите от износ на немски храни в сравнение с 2012 г. е 9,1%. Федералната република е лидер сред страните-износителки на селскостопански продукти, отстъпвайки позиции само на САЩ с оборот от 106 милиарда евро и Холандия с 69 млрд. евро.
На първо място в износа на Германския са месните продукти, включително колбаси, както и млечни продукти, с общ оборот от около 9,5 милиарда евро. Те съставляват 28,9% от всичкия износ на селскостопански продукти.
„По-нататъшното разширяване износа на Германия, особено на фона на напрегнатата ситуация с Русия остава важен и основен“, заяви говорителят на GEFA д-р Франц-Георг фон Бусе. Той отбеляза, че по-голямата част от средните представители на немското селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост, често не разполагат с никакви алтернативи за износ. „Насърчаването на износа е насърчаване на малките и средни предприятия и осигуряване на заетост за много слаби структурирани региони на Германия“, подчерта Бусе.
Федералната република, в съответствие с данни на GEFA, по световни стандарти е една от водещите държави вносителки. Върху вноса на селскостопански и хранителни продукти през 2013 г., са изхарчени общо 72,6 милиарда евро, което е с 6,6% повече в сравнение с миналата година. В света, по внос Германия е както и по износ на трето място. Основните вносни стоки също са месни продукти с оборот от 6,8 млрд. евро, млечни продукти 6,1 млрд. евро, следвани от маслодайни семена с оборот от 4,3 милиарда евро. Въпреки намаляването на числеността на населението в Германия вноса на храни, по данни на GEFA, се е увеличил значително от 2008 г. насам.

Прочетена 2848 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта