Създадена е устойчива на Fusarium пшеница

Китайски изследователи са открили ефективен начин за повишаване устойчивостта на пшеницата към болестта Fusarium. В китайски университет учените са създали растения, които блокират гените за синтеза на хитин в гъбните патогени.

Учените от Университета на земеделието Huachzhun в Китай са изследвали ефекта на РНК интерференция (RNAi) на генната експресия на хитин синтаза (Chs) 3b гъбички на Fusarium graminearum с цел повишаване на устойчивостта на пшеницата към този патоген. Fusariumgraminearum причинява болестите фузариоза по класа при пшеница и фузарийно увяхване. Феноменът на РНК интерференция позволява да се потисне генната експресия с помощта на малки РНК молекули.

Китайските учени са установили, че три конструкции на RNAi блокират гените Chs3b в генетично модифицирани (ГМ) щамове на Fusarium graminearum. Същият ефект се получил в две от GM линии пшеница. Тези две линии на GM пшеница показали високо ниво на устойчивост на болестите фузариоза по класа при пшеница и фузарийно увяхване при няколко поколения в полски експерименти. Учените са направили извода, че трите конструкции на RNAi в GM пшеницата ефективно инхибират експресивните гени Chs3b на патогена.

Прочетена 1855 пъти Последно променена в Сряда, 22 Април 2015 13:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта