Важни правила при колтученето на доматите

Важна роля при отглеждането на доматите играят операциите по отстраняване на определени части от тях. Те са своеобразни резитби и се прилагат за формиране на растенията. Най-прилагани са колтученето и задънването, познато и като кършене. Тези операции са добре познати на любителите, занимаващите се от дълго време с отглеждането на растения, но представляват проблем за младите хора, които отскоро са решили да се занимават с градинарство.
Какво представлява колтукът?
В основата на всеки лист от доматовото растение се залага вегетативна пъпка, от която започва да се развива ново стъбло. Наименованието, с което са известни тези стъбла, е колтуци. За да нарастват, те използват хранителни вещества, които служат за нормалното развитие на основното стъбло, за образуване на цветовете и развитието на плодовете. По-късно, след развитието им, играят роля в изхранването на доматеното растение, но преди този период често са сравнявани с паразити. Практика на градинарите е да ги премахват или да прилагат т. нар. колтучене.
Ако целта е да получим ранна, висококачествена продукция, практиката на колтучене е задължителна. Необходимо е тя да се извършва редовно и последователно още с появата на първите колтуци, след като вече е засаден разсадът. Отстраняването на колтука става с помощта на палеца и показалеца, или с малко ножче. Колкото по-навреме се извърши премахването на израстъка, толкова по-добър ще е ефектът. За подходящ момент се приема периодът от появата на колтуците до израстването им на дължина до 10 – 15 см.

Прочетена 47795 пъти
Оценете
(7 гласа)

2 Responses Found

  • Връзка на коментара
    ivan Вторник, 11 Юни 2019 10:34

    Ако култукът е с размерите на основното стъбло и растението е единично, можете да го оставите като второ стъбло. Ако растенията са засадени по две, тогава всички култуци се премахва от основа. Добре е това да става, когато култуците са с дължина до 5 см, а не когато са достигнали големи размери. Това важи за високостъблените сортове домати, детерминантните (храстовидни) сортове не се колтучат.

  • Връзка на коментара
    Симеон Неделя, 09 Юни 2019 14:01

    На върха култука се е развил и е достигнал размера на втори връх. Какво правим?

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта