След Brexit: Неясно бъдеще за шотландските фермери

Шотландското правителство приветства плана за създаване на агрофондове за фермерските стопанства от региона след Brexit, но смята, че в Шотландия остават още прекалено много въпроси, на които няма отговор.

Британските фермери ще продължават да получават текущото ниво на субсидии от ЕС до 2024 година, заяви министърът на околната среда, продоволствието и селското стопанство на Великобритания Майкъл Гоув.

Новата система ще възнагради фермерите за взетите мерки по оказване помощ на околната среда, такива като засаждането на гори. Сега тези плащания възлизат на 3 млрд. лири стерлинги на година.

Въпреки това, секретарят по селско стопанство Фъргъс Юинг подчертава за необходимостта от такава помощ на шотландските фермери, занимаващи се със селско стопанство на хълмове и възвишения в рамките на т. нар. Схема за поддържане на необлагодетелствани територии (LFASS). Той казва, че ако тази поддръжка не продължи, „последствията за селското стопанство на Шотландия ще бъдат разрушителни“.

„Въпреки че тази гаранция осигурява определена степен на увереност и яснота, тя не обхваща рядица жизнено важни схеми на поддръжка, като фермерство на склонове и възвишения, поддръжка за разплод на овце и производство на говеждо месо, горско стопанство и екологични програми, които имат решаващо значение за осигуряваен на по-нататъшно икономическо благополучие на всички селски общини в Шотландия“, добавя Майкъл Гоув.

Г-н Юинг приветства гаранциите за следващите шест години, но казва, че планът оставя „прекалено много въпроси без отговори“.

Петър Кръстев

Прочетена 6186 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта