Десетилетие на семейните фермерски стопанства

Следващите 10 години са обявени за Десетилетие на семейните фермерски стопанства. Организацията на обединените нации ще помогне да се съсредоточат усилията по целия свят за изкореняване на глада и непълноценното хранене, намаляване бедността сред селските жители, много от които са жени, и защита на природните ресурси, каза миналата седмица Генералният секретар на ФАО Жозе Грациану да Силва.

В изказването си пред Генералната асамблея на ООН Грациану да Силва отбеляза, че всички възможности на семейните стопанства за постигане на Програмата за устойчиво развитие не са напълно използвани и че това ще изисква въвеждането на целенасочена държавна политика.

В рамките на инициативата „Десетилетие на семейните фермерски стопанства“ ФАО ще оказва техническа поддръжка на правителствата за съхранение на семейните фермерски стопанства и споделяне най-добрите практики чрез сътрудничеството юг-юг и тристранно, заяви генералният секретар на ФАО и добави: „Искаме семейната ферма да остане в центъра на международната програма“.

Той говори на министерска закуска на високо ниво, организирана от Постоянното представителство на Коста Рика пред ООН, ФАО и Международния фонд за развитие на селскосто стпанство (IFAD). Производството от над 80 процента продоволствие в света се пада на семейните фермерски стопанства, включително местните народи, рибарите, планинските земеделци, животновъдите и много други групи, които са ключови участници в продоволствената сигурност, благодарение на техния потенциал за устойчиво производство на храни и за посрещане на нарастващото търсене на храна.

Петър Кръстев

Прочетена 1331 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта