6 стартъпа, които активно работят над подобряване здравето на почвата Избрана

Стартиращи фирми работят както в полза на околната среда, така и в полза на земеделските стопанства

 

Растящатакохортаот инвеститори и стейкхолдъри (заинтересовани лица), а също и фермери, започват все по-активно да се застъпват: здравето на почвата е толкова важно, колкото и здравето нарастящите в нея растения.

"В продължение на много години ние игнорирахме здравето на почвата и едва сегазапочваме да разбираме нейната биология", казва Бил Бакнър, президент и главен изпълнителен директор на фонд Noble Foundation.

Ето селекция от шест стартиращи компании, които активно работят над подобряванездравето на почватавъв фермите, а и не само. Въпреки че „здраве на почвата“, както и “устойчивост” са доста размитипонятия, може да се каже, че става въпрос за жизнеспособността и продуктивността на почвата.

При ниски цени на продукцията, у фермерите не остават много пари за иновациии. Това обаче може да бъде стимул за млади стартиращи фирми да работят еднакво както в полза на околната среда, така и в полза на земеделските стопанства.

1. ESS Systems AgSolver САЩ

Компанията е основана през 2014 година в партньорство с няколко стартъпаза управление на ферми AgSolver, Националната асоциация на производителите на царевица и Института заздраве на почвата. Решението представлява софтуер за оценка устойчивостта на селскостопанските операции. Провежда се количествена оценка на екологичните и икономическите последствия от практики като покривни култури, управление на хранителните вещества в почвата и намаляванена нейните обработки. Смята се, че всичко това има положителен ефект върху здравето на почвата. Активите на AgSolver са придобити от EFC Systems през 2017 година, но програмата езапазена. Към октомври 2017 г. са заети повече от 1500 хектара за проучване на връзката между устойчивото земеделие и икономическия успех.

  1. Cool Planet САЩ

Cool Planet е производител на биокарбони, за което е получил сертификат от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). За производството си компанията използвапроцеса на пиролизаот нехранителна биомаса и други материали. След процеса се получава продукт, наречен CoolTerra, съдържащ въглерод, който се използва като тор за почвата. Внася се на различни етапи в зависимост от културата. CoolTerra притежава редица предимствакато силно порьозна среда.Тя действа като гъба, задържаща водата и хранителните вещества в зоната на корените. Структурата на порите и химизмътна продукта осигуряват среда, в която полезните микроорганизми в почвата процъфтяват. CoolTerra същоима свойството да свързва въглерода от атмосферата. По информация на компаниятавсеки тон от продукта CoolTerra, внесен в почвата, фиксира три тонаатмосференвъглерод.

3. Land Life Company Нидерландия

Land Life е стартъп, койтосе стреми да възстанови деградирали почви. Компанията произвежда cocoonевтин биоразлагащ се продукт, в който дърветата могат да растат без напояване. Cocoon дава възможност на дърветата да растат там, къдетообикновеноте не биха могли да живеят.Този продукт осигурява здравасреда за живот на микроорганизмите, формира благоприятна среда околодърветата. Land Life вече е реализирала проекти в областта на горското стопанство в Мексико, Китай, Чили и Замбия.

4. MicroGen Biotech Ирландия

MicroGen Biotech е микробиологична добавка за културите и възстановяване на почвата. Флагманската технология на компанията – Constructed Functional Microbiome, е микробиологичен продукт заповишаване на добивите от селскостопанските култури и здравето на почвата. Основният пазар на компанията е Китай, тъй като там в много райониима почва, замърсена с тежки метали, такива като кадмий. Въпреки че микробите в Micron Biotech допринасят за повишаване на добивите от реколтата, основни пазари засега са тези, в които почвеното здраве е толкова лошо, че в продукцията от култури, отглеждани без добавки, може да има твърде много вредни вещества (кадмий).

5. Trace Genomics САЩ

Trace Genomics предлага микробиологичен тест на почвените патогени. Преди да стартира своята услуга, която много хора сравняват с набор за тестване на човешка ДНК, Trace Genomics е завършилаизпитванията на ферма с ягоди и салата в Калифорния. Наборътза тестване на почвите позволява на фермерите да оценяватздравето и плодородието на своитепочви до началото на сеитбата или засаждането.По този начин те могат да оптимизират разходите и добивите. Продуктъттрябва да помогне на фермерите да вземат изгодни решения за типа възстановяване на почвата или  какви култури могат даотглеждат.

6. Wanda Organic Кения

Това е кенийският стартъп, който разработва органични биоторовезамалки и средни фермери с цел подобряване здравето и плодородието на почвата. Клиентитемогатда поръчаттора с SMS по телефона. От Wanda твърдят, ченейните продукти подобряват качеството на почвата, увеличават обмена на хранителните вещества в нея, повишават устойчивосттана растенията къмболести и чистятземята от остатъчни количества пестициди.

Прочетена 2911 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта