Земеделците и чиновниците Избрана

Земеделците и чиновниците са двете основни категории участници в българското земеделие. На мен, като журналист, често ми се случва да общувам и с двете категории. И често ми се налага да се чудя как тези две категории хора, които трябва да работят в тясно сътрудничество помежду си и да решават заедно едни и същи проблеми, са все едно жители на две различни планети.
 
Със земеделците всичко е ясно. Това са хора, които знаят какво се случва на полето и в обора. Ако тях ги няма, то там нищо няма да се случва. Всеки ден - и в студ, и в пек, те произвеждат с ръцете си храната на страната ни.
 
Какви хора са чиновниците обаче, все още не мога да реша. Напоследък са млади и отракани. Облечени в маркови дрехи и радващи се на лъскави кабинети. Събират се по ловни хижи, за да обсъждат сериозни проблеми над печени глигани. Говорят с експертно самочувствие и цитират документи, които могат да вземат акъла на всеки нормален човек. Ходят по семинари и гледат важно. Обясняват как всичко било разписано, но земеделците не спазвали правилата и не оценявали тежкия им умствен труд и експертен капацитет. Обаче си мисля, че ако тях ги няма, нещата на полето, ще продължат да си вървят, и земеделците ще произвеждат това, което са си произвеждали.
 
Интересно ще е да  видя чиновници на полето. Не в ситуация, когато се открива поредната жътва или изложение, опитващи се да не напрашат скъпите си обувки. Хванали мотиката или ринещи на животните. Колко ли ще издържат?
 
Понякога ми се иска да може ролите да се разменят и поне за ден-два земеделците да получат достъп до лъскавите кабинети, компютрите и папките, решенията в политиката, семинарите и конгресите, а чиновниците да трябва да поработят в истинско стопанство, да станат в 5 сутринта, да облекат гащеризона, да закачат браната и да ги опнат на полето до здрач. Какви ли ще са резултатите от този експеримент?
 
А той не е невъзможен - в западните страни земеделските чиновници винаги са и фермери и са избрани от фермерски организации. Може би затова все пак някак им е съвестно да гледат толкова отвисоко своите колеги ... Защото в крайна сметка без земеделие няма да ги има и чиновниците, но земеделие без чиновници е напълно възможно...
 
Ася Василева
Прочетена 4150 пъти Последно променена в Вторник, 17 Септември 2019 10:35
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта