На лов за дива свиня – с фризер и дезинфектант Избрана

Тази събота, на 5 октомври, стартира ловният сезон на дива свиня. Правилата са променени, заради реалната епизоотична обстановка, в която ще се ловува – страната е обхваната от заболяването Африканска чума по свинете. Дивите прасета са основен фактор за разпространение на болестта.

В тази връзка се въвеждат задължителни мерки за биосигурност. Очаква се ловът да бъде масов, предвид разрешените 3, вместо досегашните 2 дни за групови гонки.

След излизане от ловните полета, ловците трябва да правят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Ловните дружини трябва да осигурят фризери. В тях трябва да се съхранява месото от отстреляния дивеч до излизане на пробите, които се взимат от всяка отстреляна дива свиня за Африканска чума по свинете (АЧС) и за трихинeлоза.

Пробите ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят и за транспортирането на пробите до лабораториите за изследвания.

Ако бъде открито огнище на АЧС, ловът ще се ограничи изцяло само в радиус 1 км от огнището, а в радиус от 3 км – ще бъде разрешен за индивидуален лов и групов лов без кучета. В останалата част от ограничителната зона до 200 кв. км, ще може да се провежда групов лов с кучета под контрола на горски служители.

Близо 2800 са ловните дружинки в страната, близо толкова са и държавните служители от горските и ловни стопанства, които ще контролират по график изпълнението на мерките за биосигурност.

Прочетена 1069 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта