Ферма във Върмонт без химия и ГМО Избрана

В стопанството си в градчето Джерико семейство Криста и Марк Аликзандър отглежда 75 вида сертифицирани биозеленчуци и животинско царство на открито от овце, прасета и щастливи кокошки

Мила Иванова

Стопанството Jericho Settlers Farm се намира, както подсказва името, в градчето Джерико (5000 жители), на 50 км от Бърлингтън, най-големия град в източния американски щат Върмонт. Фермата е запазила старинния си вид, който излъчва архитектурата с дървени облицовки на семейния дом и на селскостопанските сгради. В хола на къщата стопаните Марк и Криста Аликзандър са окачили картини и са създали истинска галерия – така гостите им могат да се полюбуват на пейзажите, нарисувани от местни художници, както и да се сдобият с произведения на изкуството. Стойността им не е голяма по американските критерии – от 50 долара и нагоре. Околовръст са съвременните селскостопански постройки, машинният парк, а също хладилниците, складовете с храни, цехът с готовата продукция, където зеленчуците се опаковат пред очите на купувачите.

1. Криста Аликзандър Jericho Settlers story Web

Стопанката на фермата Криста Аликзандър представя

многопрофилния характер на фамилното предприятие

„Домът ни е бил построен през 1797 г., две десетилетия след Американската революция, когато колониите обявяват независимостта си от Англия с Декларацията на независимостта (1776 г.). Стопанството ни  Jericho Settlers Farm заема 200 акра площ (800 декара, 1 акър е малко повече от 4 дка – бел.ред.), на 25 акра отглеждаме сертифицирани биозеленчуци, цветя и билки, а останалите площи – ливади и пасбища, предоставяме на стадото ни овце, на свинете и домашните птици. Освен това целогодишно поддържаме и парници на 1 акър площ. Специализирали сме се в зеленчукова продукция, салати и кореноплодни“ – уточнява стопанката.

Фермата е разположена в живописна местност с красиви хълмисти пейзажи и чист влажен въздух. Наоколо има много горски масиви. Полетата и ливадите не се намират едно до друго, а са разхвърляни на няколко места. Но фермерите не възприемат това като недостатък, а като преимущество, тъй като продажбите могат да се извършат и направо на полето – всеки клиент може да получи прясна продукция в осем различни точки на стопанството, където му е най-близко.

6. Parsnip picking party

Какво представлява системата, подкрепена от общността

От съществено значение е, че семейство Аликзандър (подобно на други фермери във Върмонт) реализира продукцията си чрез CSA програми и клиенти на едро и дребно. Ще уточним, че абревиатурата CSA (Community-supported agriculture) в превод означава „Земеделие, подкрепено от общността“, и представлява американска система за производство и дистрибуция на храни, която пряко свързва фермерите и потребителите. Накратко: хората купуват предварително дялове от реколтата на фермата и след това получават част от нея – зеленчуци, месо, яйца…

Криста представя с гордост богатия асортимент на зеленчуковата си продукция. На участъка от над 100-ина декара около къщата, който е даже малък по американски критерии, се отглеждат 75 вида зеленчуци. В зависимост от сезона те са разделени на три периода. Например, в началото на лятото фермата реализира салата, праз лук, спанак, краставици, цвекло, ранни картофи, моркови, зеле, чесън, репички. В средата на сезона идва ред на доматите, сладката царевица, морковите, чушките, тиквичките и др. В ранната есен се прибират моркови, цвекло, ряпа, фенхел, чесън, зеле, салати, спанак, лук, чушки, картофи, домати и зеле.

5. Децата на Криста

Тук се отделя голямо внимание на реализирането на продукцията. Веднъж седмично фермата оформя и разнася „зеленчукова кошница“ в зависимост от предпочитанията на поръчителя, като доставя продуктите в различни кътчета на Върмонт, основно в радиус не повече от 80 км. Ако купувачът иска сам да дойде за продуктите, то той трябва да направи поръчка на сума не по-малка от 50 долара до 12 часа преди покупката, а ако иска да му се донесе стоката на конкретен адрес, той трябва да направи поръчка за не по-малко от 100 долара.

„Основната част от нашата продукция продаваме на купувачи, които правят поръчки за едноседмични доставки през цялото лято. Още в началото на сезона те внасят предплата, а ние им гарантираме ежеседмично снабдяване – разкрива системата CSA Криста. – По този начин фермата предварително продава част от своята реколта. Що се отнася до животновъдната ни продукция, ние сами пласираме овчето, свинското и пилешкото месо. Всички продажби правим чрез нашия сайт. Половината от нашите доставки се отправя към купувачи на едро: ресторанти, хранителни магазини, болници и училища. Част от продукцията ни реализират дистрибутори от град Бостън (Масачузетс) или в щата Ню Хемпшир. Но до най-близкия до фермата ни град – Бърлингтън, се стига само за 15-20 минути с кола. Два пъти седмично ние отправяме нататък камиона с продуктите.“

4. Settlers Solar Eggs on sale at 5.29 per dozen

Животновъдната продукция на фермата

В стопанството се отглеждат 90 овце, 50 прасета, 1300 кокошки носачки и 900 бройлери за месо. Овцете пасат на съседно пасбище. „Зърното на кокошките купуваме, но ги храним и с остатъци от зеленчуковата ни продукция. На ден събираме по 1000 яйца. Цената за една дузина яйца върви по 6 долара на едро, но в нашия магазин ги продаваме по 6 – 6,5 долара, а на едро – по 4,55 долара. За сравнение: една дузина яйца от кокошки, отгледани по традиционно, а не органично производство, сее продава за 2,5 – 3 долара“ – дава разяснения за печалбата си стопанката.

Съдбата на американските ферми във Върмонт се проявява различно. Едни от тях работят стабилно от стотина и повече години. Други банкрутират и опустяват. Трети пък получават

втори живот след много години застой

Ето какво разказва Кристи за своята ферма:

  • Моите родители купиха Jericho Settlers Farm през 1960 година. Те не бяха фермери, затова дадоха земята под аренда на друга ферма, която се занимаваше с производство на мляко. Но през 1980 г. тя банкрутира. След това никой не търсеше нашата ферма и нямаше на кого да я дадем под аренда. Понякога давахме земята за сенокос. Ето защо реших сама да се заема със земята. Сега работите ни вървят добре – за различни дейности сме наели 15-ина работници, 8 от които живеят тук. Местната банка ни даде заем и ние заедно с други фермери построихме парници. Ще допълня, че преди две години съвместно с колеги построихме нов краварник.

Връзката с купувачите – по електронен път

Информацията за продуктите, които фермата предлага за продажба, достига до потребителите много просто и удобно – разкрива Криста. „Два пъти седмично ние изпращаме по електронната поща на купувачите списък с продуктите, обикновено към десетина позиции зеленчуци, и те избират онова, което им е необходимо. Ако купувачите са избрали примерно моркови, изпращаме им пакет най-малко от 12 кг. Броят на постоянните ни купувачи варира между 100 – 150, но продукцията на фермата, както вече споменах, се предлага също на около 40 ресторанта и магазини. Основните потребители на нашите храни са семейства с малки деца, които се стремят към здравословна храна. Родителите често идват тук с децата си, които могат да си играят между цветята и тревите, да влязат в оранжериите, да видят как растат доматите и краставиците…“

Садене на чесън onion

Получаването на статут био е стриктна и дълга процедура в САЩ

  • Интересно е през какви процедури е преминало фамилното стопанство Jericho Settlers Farm, за да получи статут на органична или био? Завесата открехва Криста Аликзандър:

  • „Специалисти от сертифициращата организация в продължение на три години изучаваха нашата система за производство на продукцията – пояснява стопанката. – Вземаха редовно почва за анализ, следяха каква технология прилагаме. Важно е, да не използваме химически средства за защита на растенията, както и друга химия. Когато всички тези анализи минаха успешно, ние попълнихме заявление и платихме такса от 2 хиляди долара, която сега плащаме ежегодно. Всяка година при нас идва одитор, който проверява нашите полета, понякога взема проба от почвата, проверява какви биопестициди ползваме, анализира технологиите ни, проверява дори нашето счетоводство. Ние сме длъжни да поддържаме идеална документация, какви торове и пестициди ползваме и да записваме още много различни позиции. Това е една доста дебела книга, чието попълване изисква не малко време. Държавата субсидира таксите на органичните ферми с 50 процента, така че нашата ферма плаща само 1000 долара годишно“ – уточнява Криста.

Но и тук, както при много други неща, има недомислия. Така например, ако фермата произвежда царевица за етанол, тя ще получи субсидия, но ако отглежда царевица за продажба като органична култура, субсидия няма да има. „Ние , биофермерите, не сме многобройни – въздъхва Криста, нямаме ресурси като търговските мрежи, за да лобираме за своите интереси. Поради това и подкрепата за нас е по-малка…“

3 Crew Nov2018

През юни т.г. цената на едро на доматите от органичната ферма е била 8 долара за килограм, а на дребно – 12 долара. Но това е само в периода на ранното отглеждане на зеленчуците, който приключва в края на юли. А когато дойде основният сезон, цените на килограм домати спада на 6 долара на килограм и по 8 на дребно.

В парниците прилагат капковото напояване. Един път през сезона вземат проби от почвата, за да се определи наличието на основните хранителни елементи. Но най-вече се доверяват на методите на листната диагностика: по листата определят дефицита на едни или други хранителни вещества. Според резултатите подхранват растенията с необходимите макро- или микроелементи. Тъй като фермата произвежда биохрани и е изключила химията от своето производство, в оранжериите се пускат различни насекоми, които унищожават листните въшки и другите вредители. Понякога по доматите се появява колорадски бръмбар – за борбата с него се използва биопестицид, създаден на бактериална основа.

Трудови делници

Всяка сутрин стопанката на фермата става в 5,30 ч и си ляга между 22 часа и полунощ в зависимост от натовареността. Осен работа на полето и в парниците, Криста води счетоводството, изготвя разчетите, проявява се и като кадровичка, като подбира персонала, води документацията.

Семейството има две деца – синът Ейса е на 14 години, дъщеричката Хейзъл на 10. „Старая се да ги приучвам на труд и им заплащам, когато свършат някоя задача – казва майката, но не скрива, че децата й по-често се застояват пред компютъра, отколкото на полето.

Във фермата са инсталирани слънчеви батерии, които се настройват под различни ъгли в зависимост от падането на слънчевите лъчи и осигуряват електроенергията в сградите.

Така протичат делниците на едно обикновено фермерско семейство във Върмонт – ясно е, че в основата на процъфтяването на фамилното стопанство е тежкият ежедневен, дори ежечасов труд. Защото за Криста и Марк Аликзандър фермерството е начин на живот, способ за достойно съществуване – обезпечаване на екологично чисти и пресни продукти за населението, стриктно спазване на норми и правила, без да поставят на първо място въпроса дали ще бъдат, или не субсидирани от държавата за направените разходи и труд.

Прочетена 1051 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта