10 години НИК Агро Сървис – прецизност в услуга на фермерите Избрана

10 години НИК Агро Сървис – прецизност в услуга на фермерите

Студенти от Аграрния университет в Пловдив бяха поканени на този специален рожден ден

НИК Агро Сървис отпразнува 10 години от първата извършена почвена проба с Ден на отворените врати в своята лаборатория. За гости на този специален ден компанията покани студенти от Аграрния университет в Пловдив. Те бяха посрещнати от Калоян Куманов, съдружник и управител на НИК, който запозна младите хора с работата на компанията. Техен своеобразен гид по време на посещението беше Албена Мирчева, оперативен управител на НИК Агро Сървис. Студентите имаха възможност да разгледат всички звена от работата на компанията, както и да зададат своите въпроси. Производителят на семена Христо Христов запозна младите момчета и момичета със своята дейност и разказа защо е избрал да работи с НИК – първата компания у нас, която предлага модерни технологии в областта на прецизното земеделие. Рожденият ден на НИК Агро Сървис завърши с томбола и с почерпка – както се полага на всеки празник. „Получихме най-ценния подарък – да имаме възможност да се докоснем до най-новите технологии в земеделието“, вълнуваха се студентите. Развълнувани бяха и служителите на НИК Агро Сървис. Защото разговорът за бъдещето на прецизното земеделие започва от днес.

Н8 1

Калоян Куманов, съдружник и управител на НИК:
ИСКАМЕ ДА ЗАПАЛИМ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА РАБОТЯТ В ЗЕМЕДЕЛСКИЯ СЕКТОР
- Г-н Куманов, защо избрахте да отпразнувате 10 години НИК Агро Сървис със студенти от Аграрния университет в Пловдив?
- Какво по-хубаво от това да празнуваме с хора, които тепърва ще навлизат в нашия сектор. Искаме да покажем на студентите какво правим ние като компания. И ако успеем да запалим повече хора да работят в сферата на земеделието с помощта на новите технологии и на прецизното земеделие, това за нас би било страхотен успех.
- По време на представянето на компанията пред студентите казахте, че в момента аграрният сектор не се радва на голяма популярност у нас, но тъкмо страните от Източна Европа имат шанса много по-бързо да внедряват модерни технологии в областта на прецизното земеделие.Какъв е приносът на НИК в този процес?
- Ние работим от 17 години и нашето дълбоко убеждение е, че земеделието е много добър сектор за правене на бизнес. Смятам, че хората в тази част на Европа сме отворени за иновациите. Бързо приемаме новостите, не робуваме на спомени от преди десетилетия. Съдейки от опита с нашите партньори и с нашите клиенти, виждам, че скоростта на възприемане на иновациите е доста добра – в България, в Румъния и в другите държави около нас. Ние трябва да се възползваме от този шанс и да вземе най-доброто от бързия растеж в сектора.
- В каква степен българският фермер е отворен към иновациите?
- В много по-голяма, отколкото фермерите в други държави. Без да генерализирам, мога да кажа, че повечето фермери в България са предприемачи. Те си правят добре сметката и когато видят, че нещо се възвръща като инвестиция, че нещо облекчава тяхната работа и прави така, че стопаните да печелят повече, те му вярват и бързо го възприемат като технология, която да внедрят в своето стопанство.
- Няколко пъти акцентирахте пред студентите, че за НИК най-важният ресурс са хората – защо е така?
- Мисля, че това е правило във всеки бизнес. Не можеш да променяш даден сектор, не можеш да го дигитализираш, ако нямаш до себе си хора, които вярват в идеята и са запалени да правят тази промяна. Това за нас наистина е най- важно.
Н8 2Албена Мирчева, оперативен управител на НИК Агро Сървис:
АКО ФЕРМЕРИТЕ ПОЗНАВАТ ПОЧВАТА, ТЕ УСПЕШНО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ РЕНТАБИЛНОСТТА В СВОЕТО СТОПАНСТВО
Изминаха точно 10 години от извършването на първия лабораторен анализ от НИК Агро Сървис и това е много специален ден за нас. Спряхме се на идеята да го отпразнуваме с млади хора – студенти, които се обучават в областта на земеделието, за да споделим с тях нашия опит в областта на новите технологии, да им покажем, че земеделието е много атрактивен, иновативен и бързоразвиващ се сектор. Лабораторията на НИК е едно от нашите най-големи постижения. Студентите ще могат да видят как сме започнали преди 10 години - с едно куфарче с инструменти и с реактиви и къде сме днес, след 10 години. Нашата лаборатория вече е акредитирана по най-новия стандарт за почвени и растителни анализи. Това е едно от големите постижения на НИК Агро Сървис за тези 10 години. Ние сме в топ 20 от 500 лаборатории, с които се сравняваме – по най-точни анализи и по най-добри методологии за измерване.
В нашата лаборатория се извършват анализи на хранителни елементи и на хранителен запас в почвата. Това е изключително важно за фермерите, защото ако те познават почвата, могат да управляват както своите добиви, така и рентабилността на цялото стопанство. НИК Агро Сървис не е само лаборатория, а комплексна услуга, която предоставя на фермерите пълно обслужване и цялостна визия за това как трябва да управлява стопанството си с помощта на технологиите и решенията за прецизно земеделие.
Н8 3Маргарита Аветисян, ръководител „Лаборатория“ - НИК Агро Сървис:
ПРЕВРЪЩАМЕ ЦИФРИТЕ В ПРЕПОРЪКИ КЪМ ФЕРМЕРИТЕ
През 2018 година лабораторията на НИК Агро Сървис получи своята акредитация по Стандарт 17025. Ние сме най-голямата специализирана агролаборатория на Балканския полуостров и сме в топ 20 на европейско и на световно ниво.
Всяка година участваме по 4 пъти в междулабораторните изпитвания за пригодност, които се организират от акредитиран провайдер – Института „Вагенинген“. И лабораторията на НИК Агро Сървис винаги е със 100% правилни резултати.
Нашата работа започва от полето. Взимат се проби – почвени и растителни, които предварително се обработват в пробоподготвителното звено на лабораторията. След това отиват в аналитичното звено и се изготвят съответните анализи.
Всички процеси в нашата лаборатория са роботизирани, автоматизирани. Използваме много високо технологично оборудване, което ни дава възможност да изследваме 500 проби на ден и да правим по 2 хиляди и 500 анализа дневно. Въз основа на тях, нашите агрономи изготвят препоръки към фермерите, с което да им бъдем полезни в пряката работа. С това нашата фирма е иновативна и ориентирана към земеделските стопани.
Н8 6Христо Козаров, студент в Аграрен университет – Пловдив:
В ЛАБОРАТОРИЯТА НА НИК АГРО СЪРВИС ВИДЯХМЕ НАЙ-МОДЕРНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ПРИ ИЗСЛЕДВАНЕТО НА ПОЧВИТЕ И НА РАСТЕНИЯТА
Изключително интересно беше да видим как е започнала работа лабораторията на НИК Агро Сървис преди 10 години и на какво ниво е сега. Видяхме най-модерните технологии при изследването на почвите и на растенията. Голямо впечатление ми направи, че процесите са силно систематизирани и роботизирани, кадрите, които работят в лабораторията, са хора с възможно най-високите компетенции. Впечатляващ е огромният брой проби и анализи, които лабораторията има капацитета да обработи в рамките на един ден. Неслучайно тя има такава акредитация – защото върши изключително качествено своята работа. И аз, и моите колеги за първи път виждаме земеделие на толкова високо ниво и това е много мотивиращо за нашето бъдеще. Ние сме студенти от различни специалности и в това посещение всеки ще намери какво да открие за себе си, за собствените си познания и за своята реализация. Благодарни сме на НИК, че ни покани на рождения ден на лабораторията и най-вече – че успяхме да се докоснем до модерното земеделие.
Н8 4Христо Христов, производител на семена:
ВНЕДРЯВАНЕТО НА ТЕХНОЛОГИИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ВЪПРОС НА ЛИЧНО УЗРЯВАНЕ

Нашето стопанство е около 20 хил. дка. Основният ни фокус е семепроизводство за зърнени култури. С НИК работя повече от 10 години по въвеждането на технологии, свързани с прецизното земеделие. Избрах тях, защото освен технологии, те предлагат и услуги по тяхното внедряване и поддръжка, а това е изключително важно. Аграрният бизнес днес не може да бъде успешен без новите технологии. Моето лично узряване в този процес е повлияно от цифрите и от техния анализ. Когато проумееш, че с въвеждането на иновации спестяваш разходи и време за работа в стопанството, правиш тази крачка. Страхът от новото е естествен, но аз бих посъветвал българските фермери да са смели. И да започнат с нещо малко. За да се убедят в ефекта от внедряването на модерните технологии. Студентите бих призовал да сменят гледната точка – първо да се опитат да се информират максимално добре и след това да формират обективна представа за земеделието и за своето бъдеще в него.
Анета Божидарова

Прочетена 1901 пъти Последно променена в Понеделник, 11 Ноември 2019 11:54
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта