Мисия: чиста храна! Избрана

- Семейство от Шумен приготвя с много любов здравословни овесени бисквити и мюсли

- Производството на чиста храна е сериозно предизвикателство – от снабдяването със зърно до реализацията на вкусните изкушения

Габриела Събева

Златно зърно за здраве – така най-общо може да се определи производството на Кремена и Пламен Маринови. Младото семейство се е посветило на създаването на чисти храни от натурални продукти. Двамата приготвят 8 вида мюсли и 5 вида овесени бисквити. Първоначално всичко започва като на шега, сред приятели, под формата на хоби. После лека-полека измислят нови продукти и семейството отваря малък цех за производство на мюсли и бисквити в гр.Шумен. „Идеята съществуваше отдавна, но преди близо 6 години направихме първата стъпка в домашни условия. Първите консуматори бяха наши близки и колеги. Хареса им, на нас също”, разказва за началото Пламен. Той уточнява, че са започнали с мюсли, след което допълват асортимента с много видове изделия с различни студено пресовани масла, с ядки, семена, сушени плодове, сини и червени боровинки. Влагат още пречистено краве масло гхи и кокосово масло, с мед, с бял или натурален шоколад. Помислили са и за хората с проблеми с глутена или редица алергии. „Рецептите са основно наше дело. При сладкишите променяме, махаме или добавяме по нещо, за да отговорят на нашата концепция. По принцип използваме само био суровини. Не влагаме консерванти или някакви други добавки. Така златните ни храни постоянно се усъвършенстват и това е част от мисията ни”, допълва вдъхновено Пламен Маринов.

Kremena i Plamen

 

15 години двамата са работили в социалната сфера, с деца от трудни семейства, с тежко минало. Решават коренно да променят професиите си и се насочват към реализиране на идеите си. Сега отново работят и се срещат както с деца, така и с техните родители.

„Водим се от желанието да приготвяме полезни изделия, тъй като се натъкваме на много некачествени продукти и храни в търговската мрежа”, обобщава още Пламен. Затова постоянно експериментира, опитва, създава рецепти. В момента замисля производство на мюсли от лимец, произведен в България, тъй като древното жито вече е добило популярност у нас. Има още идеи за производството на мюсли и бисквити. Дори планира да приготви и нещо солено от типа на овесени крекери.

Кремена е категорична, че съпругът й е в основата на производството на здравословни храни. „Той е много креативен, обича да експериментира с рецептите, докато остане удовлетворен. Едва тогава пристъпваме към по-голям обем производство. Идеята за нашия цех в Шумен тръгна от желанието ни да приготвяме полезни изделия”, уточнява още производителката.

Семейството предлага храните си в Добрич и Варна по фермерските пазари. „Радваме се, че хората търсят здравословните изделия, четат етикетите и се интересуват. Прекият контакт с потребителите за нас е много ценен. Ние не желаем да продаваме на всяка цена, а търсим обратна връзка. Искаме да знаем от какво са доволни хората, какво не им допада, какво можем да променим”, така обясняват Кремена и Пламен своето желание за работа.

Те не крият, че има и спънки – у нас липсва овес за производството на мюсли и здравословни храни. „Това е култура, която много се търси, а рядко се сее. На пазара няма овес, може би защото трудно се отглежда”, коментира още младият мъж. Трудностите с намирането на овес за приготвяне на био мюслито е разрешил като закупува суровината отвън. „Разбира се, не всяко зърно става за производството на био храни. Има редица изисквания и ние също много проучваме”, допълва Пламен.

Каква се случва с овеса у нас? За една година производството спада с 13-14 %, показват статистическите данни на Министерството на земеделието. Само преди две години декарите в страната са достигали почти 200 000. Най-много площи с овес се реколтират в Северозападна България – близо 31 % от общия размер на посевите с овес.

Тази култура има големи изисквания към влагата и температурата. Засушаванията през лятото и високите температури в Североизточна България точно по време на наливане на зърното правят почти невъзможно и нерентабилно отглеждането на овес в Добруджа. Тъй като тази култура има по-голяма толерантност към валежите в сравнение с пшеница, ръж и ечемик, тя е разпространена в райони с хладни и влажни лета, каквито са в северозападна Европа. Именно от тези държави Пламен Маринов се снабдява с качествен овес за производство на мюсли. Овесът е здравословна храна за хората, то е целебно растение и повлиява редица болести. Влияе върху имунната система, кръвната захар, понижава риска от диабет, разказва още производителят. Именно затова в страните от Западна Европа има традиции в производството на различни видове мюсли от различни зърна, с различно предназначение.

„Нашето производство изисква много жертви. Ангажирани сме само двамата, а работата е много”, не крие младата дама. Въпреки всичко не съжалява за пътя, по който са поели и разказва за произведените от тях двамата чисти храни с усмивка и настроение. „Правим всичко с много любов. Производството на чиста храна е голямо предизвикателство. Тръгнали сме по този път и вярваме, че нашият труд има смисъл!”, убедени са Пламен и Кремена Маринови.

Прочетена 1338 пъти Последно променена в Събота, 16 Ноември 2019 10:40
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта