×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Рестарт на сагата със скандалните заменки Избрана

Държавата, в лицето на Министерство на земеделието, храните и горите, стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери, получили държавна помощ за горски замени. Оценителната комисия е приключила своята работа, като от 132 договора в 103 е установена неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициери. Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициери се равнява на малко над 80 млн. лв. МЗХГ е изпратило уведомителни писма до тях. Става дума за горските заменки, извършени в периода 1 януари 2007 до края на януари 2009 г.

Става дума за горски територии от централните части на страната, заменени за апетитни терени предимно по Черноморието. Върху тях са построени голф игрища и курортни комплекси. Замените са извършени на занижени цени от 8 до 15 лева на кв. метър. Дали държавата ще може да си прибере разликата от 80 млн. лева, е спорно. Никой от бенефициентите не е строил незаконно върху заменените терени, тяхното предназначение е променено и най-вероятно се задава дълга сага от съдебни дела.

Брюксел обаче едва ли ще подмине казуса. Особено когато част от тези територии влизат в НАТУРА 2000. От ЕК още през 2009 г. има реакция по проблема – тогава страната ни е заплашена със санкция от 50 млн. евро заради скандалните заменки.

„Сред тези хора няма зърнопроизводители“, коментира за „Гласът на земеделеца“ председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. По повод внесените и гласувани от кабинета промени в Закона за горивата, които изключват земеделските производители от неговия обхват, Костадинов заяви, че браншът очаква тези промени да бъдат гласувани и в Народното събрание. По процедура, предстои те да минат първо за обсъждане в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и след това да влязат в пленарната зала на парламента.

Прочетена 1075 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта