Фамилия Хосейни – Пчелар на България за 2019 година Избрана

Инициативата е на в. „Пчела и кошер“ и се провежда за 21-а поредна година

Качество и доверие – това са ключовите думи за успеха на пчеларската фамилия Хосейни – носители на националния приз „Пчелар №1 на България“ за 2019 г. Инициативата е на в. „Пчела и кошер“, а престижната награда се връчва за 21-и път, със съдействието на сдружение „Клуб на пчеларите № 1“.

Когато една инициатива се превърне в традиция, това носи ползотворен резултат. Официалната церемония по връчването на наградата „Пчелар №1 на България“ за пореден път се превърна в

реален дебат

за предизвикателствата и проблемите пред българските пчелари. Ключът за тяхното решение е в добрият пример. Тъкмо за това фамилия Хосейни заслужено получи високата награда.

Братята Емил и Николай Хосейни са четвърто поколение пчелари. Занаятът е предаван от прадеди на деца и внуци. „Най-високата цел в личен план е да предам бизнеса на моите три деца. И ще го направя така, както са го правили всички поколения във фамилията. Ще им подаря 10 кошера, за да започнат да се грижат сами за тях, а аз само ще помагам отстрани“, развълнуван разказа Емил Хосейни.

На церемонията по награждаването присъства цялата фамилия, начело с най-възрастната пчеларка в рода, 91-годишната Костадина Хосейни, която не криеше своето задоволство от успеха на внуците.

Качество на меда, затворен цикъл на производство, основан на доверие между преработватели и пчелари, силен търговски маркетинг и една нова ниша: производство на професионален и достъпен като цена пчеларски инвентар – това е пълната гама на дейността на фамилия Хосейни.

Резултатите са налице:

Хосейни работят с около 2 хил. български пчелари

изнасят качествен български мед в близо 40 държави на всички континенти. Компромис с качеството е немислим.

Показателен е фактът, че малката зала на БТА се напълни с представители на пчеларския бранш по повод церемонията „Пчелар №1 на България“ и всички седнаха на една маса – за да бъдат чути всички гледни точки по проблемите в сектора. Дискусията продължи повече от 2 часа.

Годината за пчеларите е лоша – ниски добиви, още по-ниски изкупни цени. Мантрата се върти перманентно през годините. По-важно е

да се вникне в генезиса на проблема

категорични са братята Хосейни. „Защо в Украйна пчеларите са богати хора, а у нас не са такива? Защото украинският пчелар вади 4 пъти мед в годината с добиви над 100 килограма, а българският изкарва 20-30 килограма“, показват наблюденията на Емил Хосейни.

Другият важен сегмент, върху който трябва да се фокусират българските пчелари е свързан с качеството на меда. През последните години то е компрометирано на външните пазари. И тепърва трябва да се работи в тази посока. Фамилия Хосейни го прави успешно и знак за това са и множеството международни отличия, които фирмата получава. И пак да припомним – никакъв компромис с качеството.

Родните пчелари пропускат нишата в производството на монофлорен мед.

Пазарът не се интересува от т. нар. мед „Букет“

Пазарът търси екзотични, висококачествени пчелни продукти със защитено наименование за произход. Затова италианският мед, например, с бранда „Мед от Алпите“ се продава на цена от 18 евро, а българският – между 5 и 6. Защото му липсва характер, физиономия, отличителен бранд. Тази битка обаче е в ръцете на родните пчелари. А те отчитат, че куцо, кьораво и сакато днес се захваща с пчели. Заради държавното подпомагане в сектора. Което е погрешна мотивация в работата. Но пак от пчеларите зависи правилата да бъдат променени и от бранша да отпаднат т. нар. субсидаджии. „Местните пчеларски организации трябва

да въведат строги критерии

за своите нови членове. И те да са основани на анализ на възможностите на местната територия – дали тя има ресурс да поеме още един пчелин“, казва Симеон Тодоров, председател на сдружение „Клуб на пчеларите №1“, носител на приза „Пчелар №1 на България“ за 2009 година.

Отново на дневен ред беше поставена темата за създаването на единна национална пчеларска организация. „С болка в сърцето ще кажа, че още не виждам онази

фигура, която може да обедини бранша

в една организация. Още чакаме да се роди такъв човек, дай Боже да е по-скоро“, заяви Кирил Киров, почетен председател на сдружение „Клуб на пчеларите №1“.

„Вече 21 години се провежда церемонията „Пчелар на България“. Колкото и приповдигнато да звучи, смятам, че тя се превърна във фар, който осветява верния път за решаването на проблемите пред българското пчеларство. На тази ежегодна среща на бранша всеки може да си свери часовника“, каза в края на събитието Димо Димов, главен редактор на в. „Пчела и кошер“, организатор на събитието.

Екипна работа, високо качество, последователност и принципност в бизнеса, за да се защити доброто име на българския мед – в това фамилия Хосейни безспорно са прекрасен пример за всички български пчелари. И абсолютно заслужено спечелиха високия приз „Пчелар на България“ за 2019 година.

Анета Божидарова

 

Прочетена 4930 пъти Последно променена в Петък, 22 Ноември 2019 11:46
Оценете
(2 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Илиян Петък, 22 Ноември 2019 12:37

    Що за пчелари,като искат те да определят кой може и кой не да се занимава с пчеларство.Ако са кадърни не би трябвало някой да им пречи. Друг е въпроса за контрола за изисквания - законови разбира се и пазарната икономика. Но това че някой иска субсидии,значи че отговаря на определени условия - нещо сбъркано има в тази среда.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта