Строеж върху земеделска земя извън регулация Избрана

ВЪПРОС: Върху земеделска земя извън регулация смятаме да строим гъбарник.

Необходимо ли е да искаме разрешение?

ОТГОВОР: Въпросът на читателя е нормативно уреден в Наредба № 19/ 2012 г. за строителство в земеделски земи без промяна на предназначението им.

По принцип за строителство в земеделски земи се изисква промяна на тяхното предназначение за неземеделски нужди, освен ако строителството не е свързано с промяна на предназначението им. Гъбарникът е сграда, свързана с ползването на земеделските земи по предназначение, поради което не е необходимо да се променя предназначението им. Независимо от това, наредбата поставя редица изисквания за строителство в земеделски земи.

При имоти с площ до 10 дка. се разрешава застрояване на едноетажни стопански постройки за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар в това число и помещения за обитаване в тях. При имоти над 10 дка се разрешава застрояване на селкостопаски сгради, постройки и съоражения за благоустрояване на имотите и на помещения за обитаване от домакинствата на собствениците на земята и/или на лицата, които произвеждат селскостопанска продукция от съответните земи , например за отглеждане на гъби, какъвто е случая на читателя.

Наредбата предвижда редица ограничения за строителство в земеделски земи, съобразно с техния статут. Така например наредбата не се прилага за земи в строителните граници на населените места, промишлени, курортни и вилни зони ; там където е въведена строителна забрана; за земи които попадат във охранителна зона “А”и “Б”, съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие; в хигиено-защитни зони и др.

Читателят трябва да подаде искане до кмета на общината, към която да приложи документ за собственост върху земята и скица. Преди да се издаде застроителното решение то се съгласува с редица инстанции. При положително становище на тези инстанции, кметът на общината одобрява застроителното решение.

В наредбата е посочена подробно процедурата по издаване разрешение за строеж в земеделски земи. Самото разрешението се издава от главния архитект на общината.

Адв. Виолета Андрейчина

Прочетена 12726 пъти
Оценете
(1 глас)

2 Responses Found

  • Връзка на коментара
    Тодор Тодоров Петък, 14 Февруари 2020 23:02

    Пчелар съм с регистриран пчелин в нива, моя собственост и искам да си построя помещение за добив на пчелни продукти максимално близо, в смамия пчелин. Тъй като тухли и бетон са най устойчивия и евтин за мен вариант, се чудя как може най лесно да реализирам тази идея без да обикалям толкова много, сякаш ще градя хотел! Моля за съвет?

  • Връзка на коментара
    А. Мустафова Петък, 14 Февруари 2020 17:17

    Моля, да бъде разяснена частта с имотИ над 10 дка, какво точно се има в предвид? В момента се въртим в един кръг от инженери, архитекти и строителни конструктори, като всеки от тях тълкува различно наредбата.Искаме да построим овцеферма, като за целта закупихме около 30 дка общо в землището на селото,което би ни позволило да застроим около 600 кв.м ферма.Сградата искаме да я построим върху един имот,който е с площ от 3 дка, и сега от тук идва объркването,като те твърдят, че имота върху който ще се построи фермата трябва да бъде с площ над 10 дка??????????? При нас това физически е невъзможно, защото парцелите са малки от по 2-3 дка, и са разпръснати. Моля за компетентно мнение от адвокат Виолета Андрейчина.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта