Наръчникът за директните плащания за 2020 г. e достъпен в интернет Избрана

Фермерите вече имат достъп в интернет до Наръчника за директните плащания за Кампания 2020. Той е публикуван на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите, в рубриката „Актуално“.

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2020/03/02/narchnik_za_kandidatstvane_za_direktni_plashchaniia-_kampaniia_2020.pdf

По СЕПП /Схема за единно плащане на площ/ допустими са обработваемите земи, постоянно затревените площи и трайните насаждения.

Минималната площ, която може да бъде заявена за подпомагане  е 0.5 ха, а минималният размер на парцела - поне 0.1 ха. Върху земята трябва да се извършва земеделска дейност.

Плащанията по СЕПП се намаляват с 5 % за сума над 150 хил. евро и със 100 % за сумата над 300 хил. евро - след приспадане на възнагражденията за труд, данъците и вноските за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост.

По Схемата за преразпределително плащане се отпускат средства за първите до 30 ха допустими площи по СЕПП за всяко стопанство, независимо от неговия размер. Важно е това изрично да се отбележи в заявлението за подпомагане.

Зелените директни плащания включват три компонента: диверсификация на културите, запазване на постоянно затревените площи и поддържане на 5% от обработваемата земя като екологично насочени площи. 

За площите, заети с трайни насаждения няма приложими зелени изисквания. По този начин земеделският стопанин може автоматично да получи зелено директно плащане за площите с трайни насаждения.

Земеделските стопанства, които са сертифицирани като биологични или са в преход, могат автоматично да получават зелените директни плащания за биологичните площи - след ежегодно подаване на заявление за директни плащания.

По Схемата за млади земеделски стопани, плащанията се отпускат на годишна база. Субсидия се дава за първите до 30 ха.

Плащането е надбавка от 50% от плащането на хектар по СЕПП. Допустими кандидати са млади земеделски стопани на възраст до 40 г. – към годината на първо подаване на заявление. Стопанството трябва да е създадено преди не повече от 5 години преди кандидатстването по схемата.

Схемата за дребни земеделски стопани обхваща онези, които са влезли в нея през 2015 г. и са потвърдили своето участие в схемата до момента. Освен това заявление, кандидатите подават и общо заявление за подпомагане по СЕПП. Плащанията не надвишават 1 250 евро на стопанство.

По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави, кандидатите трябва да отглеждат в стопанството си 10 и повече млечни крави, които са с предназначение за производство на мляко и са на възраст над 24 месеца. За Кампания 2020 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2020 г. 

Земеделските стопани трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2019 г. до 30 септември 2020 г. минимум 1 500 кг мляко на крава за биологични животни или планински стопанства и минимум 2 000 кг на крава за останалите ферми. За първите 50 животни по схемата, земеделските стопани получават с 25% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

По Схемата за обвързано подпомагане на месодайни крави и/или юници стопаните трябва да отглеждат над 5 животни, предназначени за производство на месо, на възраст над 24 месеца. За Кампания 2020 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2020 г. 

Земеделските стопани трябва да са реализирали на пазара животни, съответстващи на най-малко 0.2 животни от същия вид на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2019 г. до 30 септември на 2020 г.

Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планинските райони е за стопани, които отглеждат от 10 до 49 животни. Овца-майка или коза-майка е всяко женско животно от рода на овцете или козите, родило поне веднъж, или на възраст най-малко една година. За Кампания 2020 г. периодът на задържане на животните е от 10 юни (включително) до 28 август (включително) 2020 г. Предвидена е и Схема за обвързано подпомагане на овце-майки или кози-майки селекционен контрол, както и Схема за обвързано подпомагане за биволи.

Право на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки имат земеделските стопани, които отглеждат в стопанствата си: 50 или повече овце-майки, или 50 или повече кози-майки, или 50 или повече овце-майки и/или кози-майки.

Право на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) имат земеделските стопани, които към 28 февруари 2009 г. са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи. Земеделските стопани, които заявяват подпомагане само за преходна национална помощ, не са задължени да се регистрират като земеделски стопани.

Право на подпомагане по Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци имат земеделски стопани, които стопанисват и заявяват минимум 0.5 хектара допустими по СЕПП площи. Минималният размер на парцела е 0.1 ха. От площите трябва да е получен и реализиран добив от съответната култура – плодове или зеленчуци.

Прочетена 10693 пъти Последно променена в Сряда, 04 Март 2020 20:13
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта