Наетите в земеделието, които получават социални помощи, няма да ги загубят Избрана

Правилата, по които ще се наемат сезонни работници, са обнародвани в Държавен вестник, в брой 44 от 13 май

В законодателството, свързано с извънредното положение, са предвидени всички възможни варианти за земеделците във връзка с наемането на сезонна работна ръка. Това заяви аграрният министър Десислава Танева в ефира на БНТ. Правилата са указани чрез промени в Закона за здравето и вече са обнародвани в Държавен вестник.

Безработни лица, които получават обезщетение за безработица или социални помощи, могат да бъдат наемани като сезонни работници, без да губят своето право на социално подпомагане.

До 31 октомври 2020 г. безработни лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ по Закона за социално подпомагане и не са включени в програмите за заетост, може да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа до 14 дни месечно, но не повече от 120 дни годишно, като това време не се признава за трудов стаж.

Еднодневните трудови договори могат да се сключват за повече от един ден - с краен срок на прилагане до 31 октомври 2020 г.

Трудовият договор е с нормална продължителност на работното време за деня до 8 часа, като страните по него може да уговарят работа за 4 или 6 часа.
Трудовият договор съдържа данни за страните, място на работа, наименование на длъжността, размер на трудовото възнаграждение, дните и месеца на изпълнение на работата, продължителност на работното време, начало и край на работния ден и данни, служебно вписани от Инспекцията по труда, регистрирала съответния образец.

Трудовият договор се изготвя по образец, утвърден със заповед на министъра на труда и социалната политика, и се публикува на електронната страница на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Работодателят – регистриран земеделски стопанин може да получи образците на трудовите договори от съответната дирекция „Инспекция по труда“ - лично или по електронен път.
Трудовото възнаграждение се изплаща в деня на изтичане на срока на трудовия договор срещу разписка, която е неразделна част от него.

Осигурителните вноски за социално и здравно осигуряване за лицата по ал. 1 се внасят от осигурителите, сключили договор по ал. 1, в сроковете по чл. 7, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване и по чл. 40, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване.
До 31 октомври 2020 г. основната икономическа дейност „Растениевъдство“ – прибиране на реколтата“ се смята за дейност по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за насърчаване на заетостта.

Прочетена 908 пъти Последно променена в Петък, 15 Май 2020 14:30
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта