Палеж в Добруджа! Избрана

  • Подпалиха стопанството на фирма Статеви в село Попгригорово

  • Зад покушението най-вероятно се крият апетити за земя, подозира младият фермер Недялко Статев

Габриела Събева

Сигнал за пожар вдига на крак в 4,44 ч. сутринта на 7 май земеделския стопанин Недялко Статев. Пламнала е постройка към дестилерията на стопанството, в която са били паркирани земеделска техника, прикачен инвентар, препарати за растителна защита и торове.

„Това е поредното посегателство със сериозни щети, за късмет няма човешки жертви”, коментира собственикът на опожарената сграда Недялко Статев при срещата ни в Попгригорово. Вятърът разнася отломки от пепел и изгорени остатъци, овъглени плоскости трополят зловещо, а под тях стоят изпепелените два зърнокомбайна и останки от инвентар. Тежкият инцидент се случва в разгара на активните дейности на полето.

Nedyalko destilera 1

От полицията в Добрич обобщиха, че огънят е унищожил два зърнокомбайна, два хедера, влекач, ремарке, камион, специализирана машина за бобови култури и над 1000 км.м. покривна конструкция. Предстои да се установи каква част от самата дестилерия е засегната и дали съоръженията ще заработят.

„През 2018 година дестилерията беше пусната в експлоатация. Надявам се да няма поражения върху инсталацията. Има щети, които трябва бързо да отстраним и да не възпрепятстват работата през сезона”, сподели още фермерът, който обработва 480 дка с лавандула. В стопанството се обработват общо 10 000 дка земя.

Щетите от палежа са огромни и първоначално се изчисляват на 1,500 млн.лв. „Тепърва ще се изясняват и ще се изчисляват пораженията. Без да се изкарат машините и да се разглоби халето е трудно да се каже колко точно са щетите, но са сериозни”, не крие Недялко. Той е предоставил на разследващите записите от камерите, на които се вижда неизвестно лице, което влиза в двора на стопанството, хвърля течност около комбайните и подпалва машините.

„Предстои да се установи защо се случва това, има ли поръчител на деянието, какви са причините”, продължава младият стопанин. Той не спира да търси какво се крие зад бруталната атака срещу него и баща му Станимир Статев.

komb

„Основната движеща сила да направиш нещо такова е завистта и невъзможност да се справиш с конкуренцията по друг начин. Това е нещо, което никога не съм можел да разбера”, разсъждава фермерът. „В Добруджа всички собственици на земя сключват арендни договори. Нашите са за 5 и 7 годишен период. В тях изрично пише, че собствениците могат едностранно и по всяко време на годината да развалят договора. Това ме навежда на мисълта, че ако някой е искал да се махне от нас и да отиде другаде, то той е можел да го направи по всяко едно време. Единствено трябва да ни информира”, посочва още Недялко.

Повече от 10 земеделски стопанства работят в землището на село Попгригорово. Най-голям дял от земята – 10 000 дка, имат Недялко и Станимир Статеви. Дали зад това посегателство не стоят апетити за обработваема земя?

„Аз само по този начин си го обяснявам”, откровено допълва фермерът. „Не виждам друга причина, която да предизвиква такова желание за мъст срещу нас. Нашият бизнес е не само в земеделското производство. Ние продаваме машини, ние вече сме в търговията с варива, които сами произвеждаме. В нито един от другите браншове не виждаме такава ярост и такава завист, както в земеделието”. Тъй като в землището на село Попгригорово Статеви имат процентно най-много земя, затова атаките са основно срещу тях, смята още Недялко и допълва: „Нямаме колеги, които да са се оплаквали от подобни деяния”.

Това не е първото покушение срещу Недялко Статев. Преди 2 години неизвестен извършител унищожи 250 дка биологична лавандула като напръска полето с глифозат. Недялко си припомня, че набези срещу тях винаги е имало, но в началото са били по-малки и по-безобидни в сравнение с последните посегателства. Това неминуемо води до и до по-сериозния въпрос дали няма да стигнат до крайност.

Недялко Статев е категоричен, че за инцидента трябва да се даде гласност. „Ако си замълчим, ще внушим още повече чувство за безнаказаност и недостижимост у извършителите”, смята фермерът и допълва: „Тези, които са извършили или поръчали деянието, могат да действат и по друг начин и това вече е опасно”.

Недялко и семейството му разчитат разследването да даде резултати и извършителите да си получат заслуженото. „Ако нищо не се случи, това е знак, че нямаме бъдеще тук”, споделя с горчивина младият мъж.

Той е завършил Езикова гимназия в Добрич, а след това е продължил образованието си в Аграрния университет в Пловдив. Избира да остане в родната Добруджа, където да развива модерно земеделие. За съжаление поредният целенасочен удар срещу семейната фирма е на път го обезвери.

„Навремето много ме питаха защо съм останал тук. Тогава знаех отговора. Сега се питам имаше ли нужда и защо причинявам всичко това на 3 деца”, с горчивина допълва фермерът.

Въпреки тежкия инцидент, работата на полето не спира. Сеитбите на пролетни култури са приключили в срок, последвани от протеиновите култури. Пред Недялко и Станимир Статеви стоят още редица проблеми за решаване, един от които са сериозните последствия от жестоката суша в Добруджа.

Прочетена 849 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта