Стига вече гавра със земеделците! Избрана

Така посрещнаха миньорите зам. председателя на ЕК Франс Тимерманс, който беше дошъл в София, за да ни разкаже за Зеления преход. Чест и почитания на миньорите! Къде обаче бяха земеделците, които са не по-малко потърпевши от миньорите от въпросния Зелен преход?

 

image.jpg 623x416 q85 crop subsampling 2 upscale

 

Вижте добре тази снимка! Символична е! Обидна е! Направена е и гордо разпространена от Министерството на земеделието, в същия ден, когато по повод на посещението на Тимерманс бе организиран панел „Иновации в земеделието и биотехнологии“ в рамките на конференцията „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“.
 

Само, че земеделци на него не бяха поканени. Говорят за земеделие без земеделците! Къде са НАЗ, НАК, НОКА и т.н? Чий го дири онзи със зеленото там? Не съм чула да е сял нещо някога! Впрочем това е човекът, застанал срещу възстановяването на напояването и отводняването в България! Когато земята на нивата ви се нацепи от суша, в чешмата ви няма вода цяло лято и когато селото ви бъде наводнено поради скъсана язовирна стена, може да ходите лично да му благодарите! Някакъв вожд на зелените. От тези, които са готови да оставят цяла страна без вода и да унищожат земеделието! Тези, които следят от къде духа вятъра и броят кукумявки!  Тези, които в момента се опитват за собствена изгода да ни върнат в каменната ера. И за целта прибират много, много пари, докато земеделците се чудят как да изхранят животните и да засеят нивите, за да нахранят България! Срам и позор! Аз лично трудно се сещам за по-безполезна за обществото, но затова пък добре платена, работа от тази на зелените!

 
А иронията, е че земеделците са много по-големи еколози от онези активисти, които нищо не са произвели никога. Земеделците от години внедряват нови технологии и опазват природата! България е под средното ниво за използване на пестициди в Европа! Вече внедряваме технологии за имунна защита на растенията, които елиминират пестицидите напълно. Първите във веригата на опазване на околната среда, защото са в постоянен досег с нея, са фермерите. На терен, на полето, в жега и студ. Не на приказки по зали и конференции! Но от планове за природни паркове, положителни становища за паркове за "зелена енергия", от броене на лалугери и подобни печелят много повече от тези, които са ЗАДЪЛЖЕНИ да спазват екостандарти. Не е справедливо! Не е! Няма да се изненадам, ако успеят да получат европари и за това, да проверяват дали фермерите изпълняват екостандартите, както сподели един бивш министър на земеделието.
 
Не само напояването беше премахнато от НПВУ!  От земеделието в плана реално останаха само агроекологични горски мерки с бенефициенти "и други свързани организации"! Зелените демек! Земеделците от помощ в кризата нужда нямат!
 
Защото земеделците не се обединиха, не се противопоставиха! Защото колеги земеделци, принадлежащи към зелените, ги предадоха! Защото браншовете се дърляха и накрая останаха с празни ръце. Някой ден ще разпечатам НПВУ в частта му за земеделие, ще го сложа в рамка и ще го подаря на председателите на браншовите съюзи! Да знаят до какво води тяхното разединение и дърпане на чергата, докато броячите на кукумявки прибират парите! За да е силно земеделието, браншовете трябва да са заедно! Само тогава са силни! Никой няма да е добре без другите!
В селскостопанския сектор в България са заети около 183 хил. души, което представлява 5.7 % от общата заетост на страната. Нищо, че когато писаха НПВУ им казваха, че заслужават само 4%, защото толкова били. Много повече от броячите на птици! Време е! 

Повишават се цените на торове, електроенергия, природен газ, мазут, въглища, дървени пелети и всички други енергийни източници. Земеделските производители са притиснати до стената. Едва могат да си купят тор, защото производителите намаляват производството. Нарастващите разходи за енергия също поставят под въпрос централните изисквания на Зелената сделка. И докато земеделците плащат 1500 лв за тор, разходите за енергия и горива се вдигат с пъти, брюкселските безумци продължават да говорят, че им е малко, че трябва да се намалят субсидиите и да се засилят инвестициите в зеленото. В онези НПО-та дето броят лалугерите, тоест. Стига вече!
Изискванията на „Зелената сделка“ са до 2030 година ланшафтните територии да достигнат 10 %. Друго условие е да се намали ползването на торове с 50 на сто, като за целта в стратегията има заложена нарочна схема. Има предвидена и конкретна мярка за намаляване на пестицидите, като тяхната употреба трябва да бъде свита с 50% до 2030 г. според регламентите на „Зелената сделка“. „Във Втори стълб на Стратегическия план имаме предложение за отделен фонд, който да бъде насочен към финансиране на зелени иновации“, заяви заместник-министър Гечев на въпросния форум, на който земеделците ги нямаше! И разясни, че на правенето на иновации се гледа като на процес, към който ще се подходи много по-смело и приоритетно.

А аз си мисля, че е време много по-приоритетно да се подходи първо към земеделието! Стига вече гаври със земеделците! Време е да върнем достойнството на хората, които хранят света и произвеждат хляба! Или да оставим онези с лалугерите да умрат от глад! Те сами нищо не могат да отгледат, видяхме как се справиха и с Вера Су. Със снимките си останаха! Стига паразити на гърба на земеделците! 

Ася Василева

 

Прочетена 6906 пъти Последно променена в Понеделник, 18 Октомври 2021 08:35
Оценете
(4 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.