Нови оранжерии за безпочвено отглеждане на зеленчуци ще строят край Пазарджик Избрана

Модерен оранжериен комплекс за безпочвено отглеждане на зеленчуци искат да издигнат инвеститори край пазарджишкото село Лесичово. Той ще се състои от три оранжерийни блока, изградени от стоманена конструкция със стъклено покритие с обща площ 4800 кв.м. Във всеки блок ще бъдат монтирани системи за напояване – автоматизирана система за капково напояване, система за напояване чрез високонапорно мъглуване, система за ръчно поливане, система за управление на микроклимата – отоплителна система, система комбиниран екран – енергоспестяващ и засенчващ екран, система за проветряване, вентилатори за рециркулация на въздуха, климатичен контрол. Това гласи описанието на проекта в инвестиционното предложение на дружеството.

Постройката на оранжерията е типово изделие с цялостна система за изграждане и технология за хидропонно отглеждане на зеленчуци.

Хидропонната (субстратната) технология представлява съвременен безпочвен метод за отглеждане на растения, осигуряваща максимално развитие и продуктивност, чрез изолиране от почвени и външни климатични условия. Кореновата система на растенията се развива в заместител на почвата – субстрат (инертна среда), който е напоен с минерален разтвор.

С използването на субстрат като заместител на почвата се постига идеална среда за кореновата система - създава се неутрална среда на развитие на растенията. Използването на субстрат позволява да се отоплява допълнително, с което се ускорява развитието и съответно броя на реколтите за една година.

При отглеждане на растения по метод на субстратната технология се постига до 25% по-висок добив от почвено отгледаните растения.

Осигуряването на работното налягане, необходимият дебит и концентрация на поливния разтвор ще се осъществява от автоматичния торосмесителен възел, помпена станция и прилежащи съоръжения на съществуващата оранжерия. От тях ще бъде изградена нова тръбна мрежа до новите три блока на оранжерийният комплекс.

Системата за капково напояване ще работи едновременно за трите блока, с общ дебит 26 куб.м/час. Управлението на водоподаването за ще се извършва от автоматични клапани 2“ – по един за всеки блок, оборудвани с ремонтни спирателни кранове и въздушници.

По магистрален и разпределителни тръбопроводи до растенията ще се доставят необходимите им вода и торови разтвори. Водата за напояване ще се осигурява по актуален договор с "Напоителни системи - клон Тополница" по канала Лесичово-Стряма.

Отоплението на оранжериите е решено със система от тръби и радиатори, по които ще циркулира гореща вода, която ще се загрява от котел на пелети. Прогнозният му капацитет ще бъде 190 кг пелети на час.

Макар и доказано по-ефективни от традиционните, хидропонните оранжерии все още не са много масови у нас. Причината е най-вече високата им цена, която един земеделец трудно може да плати сам, а не липсват и трудности при защитаването на проекти за финансиране. Проучване на "Гласът на земеделеца" показа, че оранжериен комплекс с описаните мащаби би струвал около 2 милиона лева.

Хидропониката е наука за отглеждане на растения без почва. Те се засаждат в хранителен разтвор от естествени елементи, необходими за растежа им. Те са точно дозирани, а така растенията нямат нужда да развиват голяма коренова система, за да търсят минерали и влага от земята. Което пък спомага надземната им част да расте по-интензивно и да плододава по-изобилно. За това способства и друго преимущество на тази технология - избягва се негативното влияние на плевели, вредители и много от болестите. Така пък се спестяват разходи за препарати, а с по-малко пръскане се отглежда по-безопасна продукция. Звучи простичко, но всъщност за осъществяването на такава идея се изискват немалко знания. И солидни инвестиции, но практиката показва, че те се оправдават с времето.

Любопитен факт е, че хидропонната техника всъщност не навлиза, а се завръща в земеделието. Според някои исторически източници, тя е позната на хората от векове. Смята се, че на този принцип са били изградени Висящите градини на Вавилон, плаващи градини в Кашмир и други. Йероглифен надпис от Египет също описва отглеждането на растения във вода няколко хиляди години преди Новата ера. В по-нови времена хидропониката е използвана за производство на храни за армията по време на Втората световна война.

Като бизнес тази технология е преоткрита у нас още по времето на програма САПАРД. През 2006 година в град Попово е изградена хидропонна оранжерия с площ 60 дка за отглеждане на краставици с холандско и френско оборудване. Проектът е финансиран от предприсъединителната програма с близо 4 милиона лева.

Стоимена Александрова

Прочетена 13743 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.