Соларна ферма с размер от 100 футболни игрища ще се изгражда във Великобритания върху земеделска земя Избрана

Съветниците в Девън, Великобритания, одобриха планове за голяма слънчева ферма с размери на 100 футболни игрища, която да бъде построена върху земеделска земя.

Членовете на комисията по планиране на окръжния съвет на Torridge гласуваха с малка разлика (пет гласа срещу четири) за предоставяне на разрешение за слънчевата ферма Derrill Water.

До 76 000 панела ще бъдат изградени върху четири парцела земя на 28 полета, покриващи 66 ха (164 акра) с мощност 42 MW в Пауърти, близо до Холсуърти, северозападен Девън, което я прави най-голямата слънчева ферма в окръга.

Повече от 200 жители и два енорийски съвета възразиха срещу предложението. Клонът в Девън на Кампанията за защита на селските райони на Англия (CPRE) заяви, че решението за предоставяне на разрешение за слънчевата ферма е „много разочароващо“.

Решението на Съвета е „погрешно“
Говорейки след гласуването, попечителят на Devon CPRE Стив Кроутър каза, че това означава, че „още една част от земеделската земя на Девън ще стане стъкло вместо трева“.

Той добави: „Говорим за земеделска земя с добро качество, а природата вече ни е дала най-доброто средство за преобразуване на слънчевата енергия – за производство на питателна храна.


„Съветниците може да си мислят, че правят най-доброто нещо за планетата, като дават разрешение за тези масивни слънчеви ферми на зелени полета, но се заблуждават. Няма да се откажем от опитите да предадем това съобщение."

Devon CPRE каза, че повече от 4000 акра земеделска земя в Девън вече са заети със соларни ферми, а плановете за няколко други масивни соларни инсталации – две от тях в Торидж – все още не са решени.

Актьорът Джон Нетълс, звездата от телевизионните убийства на Бержерак и Мидсомър, ръководи кампанията срещу слънчевата ферма съвместно с Devon CPRE.

Актьорът, който отглежда магарета и коне в малко стопанство близо до Холсуърти, каза във видео през май: „Този ​​район около Холсуърти е селскостопанска общност. Така е от стотици години, но сега този красив пейзаж е застрашен от различен тип земеделие."

Прочетена 11566 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.