БАТА АГРО акцентира на високите технологии в земеделието

Петото издание на селскостопанския панаир в Стара Загора отчете 5 % ръст на изложителите и  увеличение на изложбените площи от 4% за година

Лили Мирчева
Под мотото „Още по-голямо, още по-добро“ премина петото международното селскостопанско изложение БАТА Агро 2014 в Стара Загора. На летището край града на липите си дадоха среща над 200 изложители от цял свят, разположени на повече от  30 000 кв. м. изложбена площ. „Започнахме с 89 фирми, но сега трябва да защитим успеха си и да работим още по-усърдно в интерес на агробизнеса и земеделските производители на България. Тази именно цел си поставихме със старта на пролетно издание на БАТА Агро, което  ще се състои от 4 до 7 март 2015 г.“, съобщи председателят на Асоциацията на търговците на агротехника Веселин Генев при откриването на панаира. Петото му издание, преминало от 26 до 29 август, отчете 5 % ръст на изложителите и увеличение на изложбените площи от 4% за година.
„Поздравявам ви за идеята международното изложение БАТА Агро да се провежда вече два пъти в годината, за да се представят не само новостите в машинния парк за селското стопанство, но и да се даде шанс на тези срещи на агробизнеса да генерират все повече идеи за сектора и реално да подпомогнат бизнеса у нас“, заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той отчете, че по Програмата за развитие на селските райони в периода 2007 – 2014 г., договорените субсидии за техника и за модернизиране на земеделските стопанства са за над 850 млн. лв., като има 3 400 одобрени проекта на стойност над 1,7 млрд. лв. Пред журналисти, земеделският министър съобщи, че през декември месец ще бъдат преведени парите само за агроекология и необлагодетелствани райони.
Тъкмо със забавяне на европейските плащания през новия програмен период на ОСП си обясниха изложителите трудният пазар тази година. Диана Иванова, изложител от Русе, сподели за „Гласът на фермера“, че сега е време за комасиране на земеделските земи. Процесът започна на 18 август и трябва да приключи до 1 септември. „За всяко землище договарянето продължава около седмица, но има и тежки случаи на припокриване на парцели, които ако не се разрешат до края на месеца, фермерите няма да получат субсидии. „Това може би възпрепятства много от земеделските производители да дойдат на изложението с намерение за сключване на реални сделки. За съжаление, държавата отново поставя непреодолими пречки пред бизнеса“, коментира още Иванова.  
bata-2В трудни за бизнеса времена международното изложение БАТА Агро презентира техника от висок клас и акцентира на приложението на високите технологии в земеделието. Затова в съпътстващата програма на панаира се проведе конференция на тема „Технологична модернизация на селскостопанския сектор чрез информационни и комуникационнни технологии“. Участниците успяха да надзърнат в бъдещето на модерното земеделие, където поддръжка на техниката, пестене на гориво, препарати и торове, както и ред още рутинни задължения, стават напълно автоматично. Фермерът пък, като компютърен специалист, следи работата на полето от стола си в офиса. Високите технологии в земеделската техника веднага намериха свои почитатели и реални купувачи по време на изложението. Големите фирми-вносители отчетоха растящия интерес на фермерите към технологичните нововъведения.
БАТА Агро получи признанието и на чуждестранните гости. „Това е едно от най-добрите изложения на открито в Европа“, коментира Жанин Хайман, представител на Германската асоциация на производителите на агротехника. В резултат бе сключено споразумение от началото на 2015 г. БАТА Агро и немската асоциация да започват реализацията на съвместен проект. Решението е взето на заседание на УС на БАТА Агро, съобщи Веселин Генев. Той поясни, че съвместната работа ще е по програма „Виста“, чиято цел е статистическо отчитане на реалните продажби на аграрна техника в България. Системата е добре работеща в Германия, а от миналата година по тази програма работи и Румъния. „Надяваме се, че със сътрудничеството на колегите от Германия ще можем успешно да реализираме програмата и в България. Тя ще ни даде допълнителна статистическа информация, която според нас е изключително важна за сферата на механизацията“, коментира Генев. По думите му данните от статистиката ще отчетат реалното състояние на машинно-тракторния парк в страната. Информацията ще се предоставя и на държавните институции, което ще помогне за по-точно насочване на финансови средства, както по линия на националните доплащания, така и от европейските програми. Предвижда се програма „Виста“ да заработи от 1 януари 2015 г., а първите данни от нея да бъдат използвани през 2016 г.
Какви са реално сключените договори и ползата им за търговци и стопани, тепърва ще се обсъжда от организаторите на панаира. Но е факт, че БАТА АГРО се наложи като едно от най-мащабните специализирани събития в България.

Прочетена 3998 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта