МАЛКИЯТ КОШЕРЕН БРЪМБАР

РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА ПЧЕЛИТЕ В ЕВРОПА

Проф. д-р КалинкаГургулова
Малкият кошерен бръмбар е паразит и вредител по медоносната пчела, който по закон подлежи на обявяване в Европейския съюз. Според законодателството на ЕС съществува изискване при всяко откриване на паразита да бъдат уведомени регулаторните органи.
Законодателството на ЕС в момента забранява (с изключение на Нова Зеландия) вноса на пакети пчели или колонии от трети страни. Позволено е да се внасят пчелни майки от много ограничен брой държави извън ЕС. Разпоредбите относно вноса, са основната защита срещу въвеждането на МКБ. Затова е изключително важно всеки пчелар да спазва законодателството на ЕС и осигурява редовно наблюдение. В нашата страна съществува абсолютна забрана за внасяне на пчелни майки, пакети пчели и пчелни роеве, с изключение за експериментални цели.
4 1Малкият кошерен бръмбар (МКБ), Aethina tumida Murray, Coleoptera: Nitidulidae, произхожда от Субсахарска Африка, но е установен също и в САЩ (1996), Египет (2000 г.) и Австралия (2002). Проникване на МКБ е установено в различни региони на Канада през 2002 г., 2006 г. и през всяка година от 2008 до 2012. Въпреки това, изглежда е била доказана само в популацията в южната част на Онтарио. Досега Европа беше чиста по отношение на този паразит. Ларвите и яйца на МКБ са били идентифицирани в клетки на внесени пчелни майки в Португалия (2004 г.), но до по-нататъшно разпространение не се стига, тъй като всички съмнителни пчелни семейства са били унищожени веднага. През 2014 г. МКБ е установен в Италия, района на Калабрия. От момента на първото откриване на МКБ в Южна Италия на 05 септември до 01 декември 2014 г., Coleoptera (твърдокрили) са били открити в 57 пчелини в Калабрия (Южна Италия) и в един пчелин в Сицилия (провинция Сиракуза). В района на Калабрия, A. tumida е установена в повечето от пчелините, намиращи се в провинция Реджо ди Калабрия. Малкият кошерен бръмбар е открит също така и в някои пчелини във Вибо Валенсия, който е в непосредствена близост до Реджо ди Калабрия. Досега ларви на A. tumida са били открити само в 4 пчелина от 58-те регистрирани огнища.
От докладите за актуализираните карти 16 март 2015 г. не се наблюдават нови огнища с A. tumida на терена. Като цяло, досега са установени 61 огнища в района на Калабрия и Сицилия (една огнище), тъй като след през зимата на 2014 г. ниските температури са забавили наблюдението на пчелините. Въпреки това, при посещенията на пчелините (преминали до момента в областта) не са констатирани никакви нови огнища на A. tumida от края на декември 2014 г.
МЕТОДИ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ
Там, където се среща МКБ може да се разпространява чрез летящите пчели (лети на около 10 км разстояние), пакети пчели, придвижване на инвазирани колонии или пчелните рояци на медоносни пчели или транспортиране на пчелни продукти (мед, восък), пчелни пити и инвентар. Пренасянето на почва, плодове, а също и алтернативни източници (например земните пчели) може също да бъдат пътища за внасяне на МКБ. В границите на неговия естествен ареал в Африка, МКБ обикновено не се смята за неприятел с голямо значение и репродукцията му е по-успешна в слаби и стресирани  колонии или в наскоро изоставени гнезда. Въпреки това, той може да причини значителни щети в колонии на подвидовете на европейската медоносна пчела Apis mellifera в своите нови граници на разпространение.
ВИД НА ЛАРВАТА
ларваЛарвата е увреждащият пчелното пило стадии на МКБ. Тя нараства до около 1 см дължина, има кремавобял цвят и на пръв поглед може да изглежда като ларвата на восъчния молец (Galleria mellonella). Но при по-внимателно изследване може лесно да се различи, поради наличието на три двойки дълги предните крайници, шипчета на гръбната част на всеки сегмент тяло и два големи шипа, стърчащи от задната част на тялото.
ВИД НА ВЪЗРАСТНИЯ (ИМАГОТО)
Възрастните са дълги 5-7 мм, широки 2.5-3.5 мм (една трета от размера на пчелата работничка). Бръмбарът е по-светлооцветен при излизане от какавидата и потъмнява до кафяв или черен цвят след достигане на полова зрялост. Главата, гърдичките и коремчето са добре разделени. Основна характеристика на този бръмбар е, че калъфчето на неговите криле (елитрата) е по-късо, отколкото коремчето, така че те не го покриват изцяло и краят на коремчето се подава. Той също има отличителна форма на антените, които са с надебелен кълбовиден край.
БИОЛОГИЧЕН ЦИКЪЛ
A. tumida може да има няколко поколения годишно (1-6), в зависимост от условията на околната среда. Оплодената женска снася яйца (1.5 х 0.25 мм) в групи на закътано място - в дървени пукнатини или директно в килийките с пило (когато капачетата са разпечатани). Женските могат да снесат от едно до две хиляди яйца в кошера през живота си.
Ларвният стадии продължава 10-16 дни.
ЛАРВИТЕ СА ВСЕЯДНИ И ЯДАТ ПИЛО, ПРАШЕЦ И МЕД
Зрелите ларви какавидират след 15-60 дни. Стадият на какавида се развива в почвата извън кошера, обикновено на дълбочина от 1 см до 30 см и на разстояние до 20 m от кошера. В редки случаи ларвите изпълзяват на 200 m, за да открият подходяща почва. За завършване на жизнения цикъл са необходими меки и влажни почви и температура над 10°C, въпреки че МКБ може да оцелее и при по-ниски температури в почвата, но за кратко (<3 седмици).
Възрастните бръмбари обикновено се излюпват след 3-4 седмици, но може да се появят по всяко време между 8 и 84 дни, в зависимост от температурата. Възрастните могат да летят поне на 10 км разстояние, за да заразяват нови колонии. Бръмбарите може да оцелеят до 9 дни без храна и вода, до 50 дни върху питите и няколко месеца по плодовете.
КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ НА ИНВАЗИЯ С МКБ
- Тунелчета вътре в питите (ларвите копаят тунелчета);
- Унищожаване на пилото (изядено от ларвите на МКБ);
- Промяна на цвета и ферментация на пчелния мед.
Клиничните признаци са ясно видими при по-тежка инвазия с откриването на възрастни бръмбарчета или ларви. По-слабите семейства са по-уязвими.
При по-слаба инвазия за диагностика се използват и капани от нагънат картон или пластмаса, поставени на дъното на кошера за около 3 дни. Бръмбарчетата се крият в тунелчетата и може да бъдат установени при изваждането на капаните.
При съмнение за A. tumida, проби от възрастни бръмбарчета, ларви или яйца се изпращат веднага в диагностична лаборатория за идентификация. Не се изпращат живи ларви и бръмбари! Те се замразяват за 24 часа или се поставят в 70% алкохол преди изпращането.
МЕРКИ ЗА БОРБА:
При съмнение за Aethina tumida, незабавно се уведомява ветеринарният лекар.
При доказване на Aethina tumida се прилагат стриктни мерки по отношение на:
• Ограничаване на всяко движение, свързано с пчелните колонии (вътре и отвън)
• Преброяване на пчелините и колониите;
.Създаване на карантинна зона  от 20 км (предпазна зона), в която се извършва:
капаниПреброяване на пчелините;
Посещение на всички пчелини;
Прегледна пчелните семейства на базата на 5% очаквано разпространение;
Унищожаване на инвазираните пчелини чрез изгаряне;
При отрицателен резултат от прегледа се поставят капани;
Проследяване на движение на търговци и миграция на пчели във и извън зоната; Проследява се движението на стоки от рискови зони (Южна Африка, САЩ, Австралия); Не се разрешава внасянето живи животни.
Създаване на карантинна зона от 100 км (зона за надзор), в която се извършва:
- Преброяване на пчелините;
- Посещение на случайно подбрани пчелини;
- Преглед на пчелните семейства на базата на 2% очаквано разпространение;
- Унищожаване на инвазираните пчелини чрез изгаряне;
- При отрицателен резултат от прегледа се поставят капани;
- Проследяване на движение на търговци и миграция на пчели във и извън зоната.
ПРОФИЛАКТИКА
• Редовна проверка за МКБ в пчелните семейства;
• Да се работи в пчелините с висок риск най-накрая;
• Да не се оставят слабите колонии уязвими – вземане на мерки веднага;
• Умрелите семейства трябва бързо да се унищожат;
• Своевременно центрофугиране на меда със собствения инвентар;
• Восъкът да се събира и обработва незабавно;
• Да не се придвижат колонии / оборудване между пчелините без преглед;
• Да се съобщава незабавно за всяко съмнение за МКБ;
Пчелните семейства се третират с Чек Майт+ТМ. Лентите се поставят върху картон на дъното на кошера.
Какавидите в почвата се заливат с инсектицид – Гардстар.

Прочетена 2795 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта