Д-р Гандев: Черешите, орехите, сливите и прасковите ще бъдат основните овощни култури за страната

Д-р Стефан Гандев, директор на Института по овощарство – Пловдив в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с есенните овощни плодове.

Фокус: Г-н Гандев, започва брането на реколтата от есенни овощни плодове. Кои са най-предпочитаните видове от населението?
Стефан Гандев: Есенните овощни плодове са предимно ябълка и круша. Предпочитани от населението са ябълките. Нашият народ няма традиция да консумира крушовите плодове.
Фокус: Каква реколта се очаква през есен 2015 г.?
Стефан Гандев: Реколтата от ябълки е силна през тази година, за разлика от крушовата реколта, която традиционно е слаба, поради изкоренените площи от крушови насаждения. Причините са няколко- наличието на крушова бълха, огненият пригор и тежката растителна защита, както и наличието на някои микоплазмени болести. Поради това крушовите насаждения в страната непрекъснато намаляват.
Фокус: През последната година преминахме през сериозни природни бедствия. Сега дъждовете продължават. По какъв начин влияе това?
Стефан Гандев: Действително, имаше катаклизми през пролетта, но считам, че за есенния период валежите са нормални. През есента дъждовете са в съвсем нормални количества. Не мисля, че есенните дъждове ще предизвикат някакви сериозни катаклизми или че ще понижат качеството на реколтата. В овощарството дъждовете са по-опасни в началото на вегетацията, когато има много бактериални болести и растенията се нуждаят от много по-тежка растителна защита.
Фокус: Как се отглеждат овощните плодове през есента? Има ли нещо по-специфично?
Стефан Гандев: Есента, когато се берат овощните плодове – ябълки и круши предимно, растителната защита не е тежка, защото е към своя край. Необходимо е стопаните, които ще съхраняват плодовете си от ябълки, да направят едно предварително пръскане с правилно подбран фунгицит, който да увеличи съхранението в хладилни камери.
Фокус: Как варират цените на овощните плодове?
Стефан Гандев: По време на беритбата плодовете имат най-ниска цена. В момента цената на ябълките варира между 60 и 80 ст., в зависимост от качеството и сорта. След като ябълката бъде съхранена в хладилни камери, цената ще се вдигне. Има голям внос от Полша и то на много качествена ябълка, субсидирана от полското правителство. Тя влиза в България на много ниска цена. Поради тази причина не очаквам голям скок в цените на нашите родни плодове, специално на ябълката. Крушата има по-високи цени, но все пак в България има не повече от 2-3 хил. дка. В близкото минало в България имаше над 100 хил. дка. Крушата традиционно държи по-висока цена от ябълката, почти двойна. Осъществява се внос от страни като Белгия, Италия на качествени крушови плодове. Нашето крушово производство не е в състояние да задоволи пазара, то е просто едно екзотично производство. Крушовата култура все повече ще намалява площите.
Не считам, че е нужно в България да се отглеждат всички овощни култури. Една от културите, които няма да се отглеждат или ще се произвеждат ограничено, ще бъде крушата. Важно за страната е да специализира в производството на определени култури. Черешите, орехите, сливите и прасковите ще бъдат основни култури за страната. Ще бъде полезно България да се насочи към прасковеното и сливовото производства, производство на орехоплодни и в частност орех.
Смятам, че ябълката няма да бъде основна култура за страната. Площи от ябълката ще се поддържат вероятно в рамките на 50-70 хил. дка, но няма да достигнат 160-170 хил. дка, както беше преди 20 години, поради наличието на голямо плодово производство в съседни на нас страни. Черешовото производство има бъдеще.
Фокус: Означава ли това, че черешопроизводството към момента се развива добре и има увеличение в производството?
Стефан Гандев: Да, развиват се добре, има увеличение на площите. Черешопроизводството у нас се стимулира най-вече от това, че цената на труда е ниска. При беритбата отиват голяма част от разходите, докато в западните страни те са значително по-високи. България има възможност да произвежда по-голямо количество череши. Сливовото производство е традиционно за страната. Наблюдавам, че в последните години има все по-голямо търсене на плодове както за прясна консумация, така и за сушене и преработка.
Прасковеното производство също ще продължи да се развива. Сливенският район е типичен за прасковеното производство. Там просто не се предпочитат други култури.
По отношение на ореховото производство, след присъединяването на България към ЕС на страната ни беше зададен приоритет да развива орехоплодните култури и в частност ореха. В момента нашите орехопроизводители получават значителни субсидии, които са около 180 лв/дка за биологично производство. Според мен това са четирите култури, които имат бъдеще в страната. Не изключвам възможността и другите култури да се развиват, но тези трябва да са приоритетни.
Хубаво е да се определят и сортовете, защото България трябва да излиза на световния пазар с определени сортове, така че да се подготвят еднотипни партиди. И сега България има износ, но хората, които го осъществяват, срещат трудности, защото не могат да подготвят едносортови партиди. Страната ни трябва да определи сортовете, които ще произвежда и къде ще ги продава. Трябва да е наясно кои култури ще имат бъдеще на международния пазар.
Фокус: Европейският фонд за гарантиране на земеделието отпуска 7 млн. лева субсидии за земеделците. Ще облагодетелстват ли тези средства значително овощарите?
Стефан Гандев: Да, определено. Овощарството и зеленчукопроизводството ще бъдат приоритетни в следващия програмен период. Разчитаме, че овощарството, което в момента е в един застой, ще започне да се развива по-успешно. В момента България основно е производител на пшеница. Зърнопроизводството има предимство в страната. Не е нормално и не е добре България да се развива така еднотипно. В момента в министерството се взимат конкретни решения за развитието на зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство. Трябва да има едно хармонично развитие на земеделието в страната.
Фокус: В какво производство сред овощните култури е водеща страната ни в рамките на ЕС?
Стефан Гандев: В световен мащаб България се намира на 16 място по производството на орехи и в момента все повече тази култура добива приоритет в страната.

Прочетена 2547 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта