Построили сме двете най-големи зърносушилни в света Избрана

В северна страна каквато е Швеция, със зърнен бизнес се занимават само посветени хора и там е важно всеки килограм зърно да се запази, коментира Виктор Максимов, регионален мениджър на Tornum за България

Интервю на Лили Мирчева

-Г-н Максимов, какво предлага фирма „Торнум“ на българския пазар?

- Фирмата е специализирана в производството на съоръжения за кондициониране и съхранение на зърно. Това включва зърносушилни, охладители за зърно, както и всякакъв вид силози за съхранение, и за буферно използване. Предлагаме всичко, свързано със зърно-сушилния комплекс и съхраняването на зърно. Ние произвеждаме и доставяме оборудването за проектите и реално можем да отговорим на изискванията на всеки един клиент.В още линии оптимизираме развойната дейност, извършвана от шведската компания от години насам. Опитваме се да направим нашите продукти по-ефективни и по-икономични. Целта ни е да помогнем на клиентите да оптимизират разходите си.

 • Вероятно вашите продукти ще бъдат „по-актуални“ за нашите фермери през следващия програмен период, когато вероятно субсидиите за земеделие ще бъдат драстично намалени или доста променени?

 • За жалост към момента бизнесът е твърде зависим от евросубсидиите и на практика ефектът от тях не се усеща толкова, колкото би ни се искало. В желанието си да не пропускат ползи, много от инвеститорите просто изчакват, независимо, че голяма част от тях могат да направят собствени инвестиции, без да разчитат на евросубсудиите. Не съм сигурен доколко липсата на евросубсидии ще повлияе негативно на бранша.

 • Очаквате ли евентуалното спиране на субсидиите да доведе до трусове в земеделието?

 • Ще има трусове за тези, за които е важно привлечените средства да управляват бизнеса им. Ако субсидирането в сегашния му вид отпадне, голяма част от инвеститорите ще изследват много по-задълбочено това, което купуват, елиминирайки нездравите елементи, свързани с усвояването на средства.

 • С какво шведската фирма е полезна за фермерите в България?

 • Шведите са известни със своята практичност и логика. Според тях, ако нещо е необходимо, то не се спестява, ако работи – не се сменя, ако не е необходимо – не се слага. При тях няма чиста търговска мотивация и желанието им е да предлагат само работещи решения. В северна страна, каквато е Швеция, със зърнен бизнес се занимават само посветени хора и там е важно всеки килограм зърно да се запази. Нашата технология по съхраняването и кондиционирането на зърно, прави всичко възможно да не пада качеството, колкото се може по-дълго време. Зърното е жив организъм и продължава да работи дори в силозите. За да го запазим до жътва, ние използваме зърносушилни, които помагат да свалим влагата до безопасно равнище за дългосрочно съхранение. Към това се прибавят охладители, които помагат за охлаждането му до безопасни граници, за да се увеличи колкото се може по-дълго време и качеството на зърното. Така фермерите могат да изчакват благоприятен ценови момент, за да го реализират, при това – с незанижено качество.

 • За какви семена се използва сушилнята?

 • За всякакъв тип зърно става. Може да се суши всеки продукт, който има зърнеста структура и може да се изсипва гравитачно. Може да се суши от пшеница, царевица и рапица, до леща, грах, ориз и други.

 • Къде има инсталирани ваши съоръжения?

 • Може да се каже, че навсякъде по света. Ние отдавна надскочихме собствените си амбиции отпреди няколко години. Вече сме реализирали в Украйна двете си най-големи зърносушилни. Те имат огромен капацитет. Само горелките на всяка една от тях има капацитет от 14 970 киловата, като обемът на всяка сушилня е около 250 кубични метра. Това се равнява приблизително на товара на 10 камиона. Капацитетът на сушене е от 15% до 30%, 81 тона на час. За сравнение в България сушенето обикновено не е повече от 21%-22%, което означава, че у нас тази сушилня би имала капацитет от порядъка на 180 тона на час. На практика за 24 часа двете сушилни са в състояние да изсушат към 7 хил. тона зърно.

 • Това са колосални цифри и вероятно нашите фермери трябва да се обединяват, за да ползват такива технологии.

 • Всеки пазар си има своята специфика. Примерно в Швеция, зърнопоризводството не е много характерен бизнес, както е във Франция, Полша, Украйна, Германия, че дори и в България. Затова там е немислимо от нашето портфолио да се направи дори сушилня със среден капацитет. Там се правят малки сушилни, които покриват изискванията на малки стопанства. За разлика оттам, в България има много по-големи фермери, които не са достигнали до решение да направят собствена зърнобаза. Там малък фермер, обработващ около 2 хил. дка, задължително има няколко силоза със зърносушилни, за да е в състояние това, което прибере, да го съхранява и да чака благоприятен търговски момент, за да го продаде. Засега в България малките и средни стопанства не са инвестирали в такъв тип зърнобази и в голяма степен са зависими от по-големите в бранша. Но в последно време се наблюдава тенденцията преди жътва цените на зърното драстично да падат. Тогава много хора са поставени пред тежкия избор да продават на много ниска цена или въобще да не продадат. Затова смятам, че перспективата на нашия бранд по-скоро е свързана с дребните и по-малки предприемачи. В търсене на някаква независимост, за да дочакат добър момент за продажба те със сигурност ще стигнат до идеята да си направят собствени зърнобази. Разчитаме разумната предприемчивост да се събуди и в българските фермери.

Прочетена 3357 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта