19 сорта за 15 години – никак не е малко Избрана

Интервю на Анета Божидарова с проф. д-р Бистра Атанасова, директор на Института по декоративни и лечебни растения

Проф. Атанасова, отбелязвате 40 години от създаването на Института по декоративни растения. С какви постижения посрещате юбилея?

Само през последните години сме създали 19 нови сорта цветя. А този процес никак не е лесен. Един нов сорт не се създава за ден или два, а в продължение на години. Процедурата е сложна. Новият сорт минава през всички видове изпитвания – вътрешно и държавно. След това се кандидатства за сертификат пред патентното ведомство. И едва след това се доказва на пазара.

Много ваши колеги уважиха юбилея, всички казват, че сте благословени в работата си с такъв красив обект – цветята. Така ли е наистина?

Цветята съпътстват целия човешки живот. В института са заети 30 души и всички те наистина обичат своята работа. В това число влизат и нашите сътрудници, агрономи, счетоводен отдел, охрана, работници и лаборантки. По повод юбилея всички колеги бяха удостоени с награди. Защото го заслужават. Може би красотата на обекта, с който работим – цветята, наистина ни дават сили да приемаме трудностите с по-голяма лекота.

От години недофинансирането на българската наука е хронично. При какви условия работите?

 Условията са доста тежки. Преди години разполагахме с отопляеми оранжерии. Днес имаме само една малка оранжерия от 150 квадрата, която отопляваме зимата с твърдо гориво. Проблем за нас е и пазарът. Ако имахме един затворен кръг – собствен павилион, в който да реализираме нашата продукция, това ще увеличи приходите ни. Сега печалбата отива при прекупвачите.

 Каква е вашата равносметка за най-важното, което сте постигнали през тези 40 години?

 Имаме добри и признати постижения в селекцията на цветните култури – мини карамфил, лилиум и гладиол, хризантема. При едногодишните култури – далия и тагетис. 19 сорта за 15 години – никак не е малко. Разработваме също технологии. Имаме 6 такива, които са одобрени от Експертна комисия към Селскостопанската академия.

За науката 40 години е къс период от време, макар за вас той да е преминал и в битки за оцеляване. Какво си пожелавате през следващите години?

 Надявам се да има приемственост на академичния състав. Доста от хората в сегашния са на пределна възраст, младите специалисти трудно идват и още по-трудно се задържат.

Прочетена 2242 пъти Последно променена в Понеделник, 13 Май 2019 11:36
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта