Шафрановият минзухар има бъдеще у нас, но нека първите стъпки са предпазливи

Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол е първата държавна структура, която провежда опити с културата шафранов минзухар на българска територия. Агенцията, заедно с още няколко научни института, има подписано Рамково споразумение за сътрудничество с Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, с председател Хасан Тахиров.Наскоро беше подписано тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД за износ на 640 тона български шафранови луковици за Китай. Споразумението е с три-годишен срок на действие. Разговор с Бистра Павловска, изпълнителен директор на ИАСАС.

Г-жо Павловска, какво показват опитите, които провеждате на ваши полета с шафрановия минзухар?

Шафранът има бъдеще у нас. България, със своите специфични агроклиматични условия, отдавна е доказала, че има подходяща среда за развитието на етерично-маслените и лечебните растения. Изпитванията, които проведохме с културата, бяха успешни. В зависимост от посоката, в която ще се развиват интересите на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, ще продължим да изпитваме различни компоненти на шафрановия минзухар, на неговото растително здраве.

Какви са бизнес перспективите пред производителите на шафран у нас?

Секторът, свързан със шафрановия минзухар, е изключително нишов, но в същото време – изключително перспективен. Хубаво е, че България първа от европейските държави ще стъпи на един необятен пазар, какъвто е китайският – след подписаното споразумение за продажба на луковици между двете страни. Това е още една възможност пред българските земеделски производители.

В чисто прагматичен план, какво бихте посъветвали фермерите, които смятат да се захванат с отглеждането на шафран?

Първо да внимават за здравното състояние на посадъчния материал. Да почерпят опит от фермери, които вече имат практика с отглеждането на културата. Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти има издадени материали в тази посока. Шафрановият минзухар е нова за страната ни култура и експериментирането на огромни площи не би било подходящо. Затова, съветвам стопаните стъпват внимателно. Пътят е широк и благодатен, но нека първите стъпки са предпазливи.

Интервю на Анета Божидарова

Прочетена 1322 пъти Последно променена в Понеделник, 20 Май 2019 12:21
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта