Инж. Васил Василев, председател на НЛРС-СЛРБ: Ако не овладеем АЧС, ловът ще бъде невъзможен Избрана

- Г-н Василев, закъсняха ли безвъзвратно мерките, които въведе МЗХГ по отношение на санитарния отстрел на дивата свиня?

- До момента като че ли нямаше чуваемост на високо политическо ниво за проблема Африканска чума по свинете. Мерките, които аграрното министерство предприе, са адекватни, но отпуснатите средства на ниво правителство за справяне със заболяването, закъсняха. За съжаление, африканската чума вече влезе и в индустриална свинеферма и това налага още по-бързи действия, за да не обхване опасната болест цялата страна.

- Чуха се недоволни гласове на ловци, които не са съгласни с въведените ограничения заради африканската чума. Вашият коментар?

- Намираме се в бедствено положение, затова няма място за недоволство. От друга страна, то е разбираемо, защото подобна кризисна ситуация нарушава обичайните ловни практики. Апелирам към колегите да се включат в начертаните мерки за превенция на африканската чума, защото ако заболяването се развие лавинообразно, никакъв лов няма да бъде възможен. Нашата роля в момента е да защитим собствения си интерес, като подкрепим държавата в нейните усилия да се справи с проблема.

- МЗХГ оповести цифрата от близо 100 хиляди диви прасета, от които над 80 хиляди трябва да бъдат отстреляни. Стимулите от 50 лева за индивидуален лов и 150 за групов ще сработят ли за намаляване на популацията на дивата свиня?

- Индивидуалният лов на диво прасе не е масов и не е толкова лесен. Ако някой си представя, че ловецът излиза сам в гората, стои накъде и чака, за да отстреля диво прасе, нещата не стоят точно така. Неслучайно е толкова малко числото на реализирания от месец март до момента отстрел на диви прасета - 1 200 диви прасета. Затова се въвежда и този стимул от 50 лева при индивидуалния лов. При груповия сумата е по-голяма – 150 лева, защото в зоните с огнища на АЧС, месото от отстреляните животни няма да може да се използва – от съображения за биосигурност. Силно се надявам и броят на дивите свине да е далеч под 100 хиляди, предвид факта, че методиката, по която той се изчислява, дава определен процент грешка. Пак призовавам всички колеги да се включат активно в мерките по овладяване на африканската чума.

Анета Божидарова

Прочетена 18523 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта