Веселина Ралчева, БАБ: Очакваме да видим сериозни анализи, първият беше смехотворен Избрана

Преди първия дебат за новата ОСП

- Г-жо Ралчева, започва серия от срещи за новата Обща селскостопанска политика – какви са исканията на бранша за мястото на биопроизводството в националния стратегически план?

- Искаме по-справедливо разпределение на парите – те да отиват при реалните биопроизводители, които произвеждат продукция. А не да отиват при т. нар. чертожници, които само чертаят площи, получават субсидии и не произвеждат нищо. Този проблем трудно ще бъде решен, защото се оказа, че има съмнения за подобни порочни практики във всички сектори, не само в био-то. За да се справим, са нужни проверки и анализи. Националният стратегически план трябва да стъпи на сериозни анализи. Първият, който видяхме, беше смехотворен. Особено по отношение на биологичното производство.

- С какво не сте съгласни в него?

- Изводите са меко казано странни. Биологичното земеделие е доста специфичен отрасъл и анализите за него трябва да се правят от хора, които имат експертиза по темата. Ще ви дам конкретен пример от swot-анализа. Като един от основните проблеми в сектора е посочен фактът, че има много биологични площи в преход – по-голям от средния процент на площите в Европа. Но това защо да е проблем? Това по-скоро е положителна посока. Фактът, че за 5 години тези площи са нараснали 20 пъти е логичен – изискването за превръщането на едно стопанство в биологично е то да премине през 3-годишен период на преход, това няма как да се случи преди този срок.

- Може ли изобщо да бъде решен проблемът с „четожниците“, след като философията на подпомагане в новата ОСП май ще се запази?

- Постоянно трябва да правим опити за неговото решаване. Когато има „чертожници“, каквато и мярка да се измисли срещу тях, те вероятно ще съчинят съответното противодействие. Ясно е, че проблемът няма да се реши с магическа пръчка. Но поне може да се установи по-рано и да се действа по-бързо. За тиквите бяха нужни 2 години, за картофите – пак толкова. А браншовиците бързо виждаме тези лоши практики. Просто в министерството трябва да ни чуват и да действат бързо.

Интервю на Анета Божидарова

Прочетена 1847 пъти Последно променена в Четвъртък, 25 Юли 2019 01:02
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта