Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ: Пътят на отчитане на горивото е ясен и проследим Избрана

Изваждането на земеделските производители от обхвата на Закона за горивата ще бъде гласувано в парламента през октомври

Интервю на Анета Божидарова

Г-н Костадинов, на път сте да спечелите една голяма битка – земеделците да бъдат извадени от обхвата на Закона за горивата. Каква е процедурата до окончателното приемане на промените в закона?

До 26 септември е срокът за обществено обсъждане на промените в закона, след това те ще бъдат гласувани на заседание на Министерския съвет и ще влязат в Народно събрание. Битката водим от три години, през последните 6 месеца на всяко заседание на работната група, която беше създадена в Министерството на икономиката, сме изтъквали своите аргументи в полза на тези промени и те вече са факт. Най-късно през октомври промените трябва да бъдат гласувани в парламента.

Очаквате ли реакция срещу промените в Закона за горивата, политически битки в Народното събрание?

При обсъждането на промените в пленарна зала ще стане ясно дали работят определени лобита и в каква посока. Нашите аргументи бяха приети с разбиране от икономическия министър Емил Караниколов, вярваме, че ще има адекватно отношение към исканията на бранша и от депутатите в Народно събрание.

Защо се появи подозрение към зърнопроизводителите по отношение на горивата, има ли наистина лоши практики в тази посока?

Това отношение към нас беше умишлено създадено, доста лобита имат интереси в сектора на горивата. Тази битка се пренесе и в парламента. Но ние, зърнопроизводителите, не сме търговци на горива, ние сме крайни потребители. Нашата дейност е строго разписана от закона - заплащаме акциз, ДДС и ползваме горивото за производство на крайна селскостопанска продукция. Всеки производител декларира горивото, с което работи – в деня на пристигането, с електронен подпис, изписва се посредством работни карти, както е по Закона за счетоводството. Така че, нашето отчитане на горивото е напълно ясно и проследимо. Това показаха и направените проверки от финансовото министерство – няма установен нито един случай на нарушение на закона от страна на земеделските производители.

Значи няма вариант да се приложи „схема“ за нарушение на закона?

Както знаете, ние получаваме отстъпена ставка от акциза на газьола. Не можеш, например, да купуваш гориво на 1.20, да го продаваш и после да го купуваш на 2 лева, защото си нещо мазохист. Това е несериозно. Ние, зърнопроизводителите, работим по строго определени правила и нормативи.

Прочетена 2330 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта