Млекопреработвателят Димитър Зоров: Цялото ни производство трудно ще нахрани и един квартал на Пекин Избрана

Износът за Китай обаче може да раздвижи вътрешното производство

Интервю на Анета Божидарова

Г-н Зоров, вашата фирма е една от 14-те, одобрени за износ на млечни продукти за Китай. Това добра новина ли е за българските млекопреработватели?

Това определено е пробив, особено по отношение на постигането на съгласуваност за ветеринарните и здравни изисквания на ниво търговия на млечни продукти между България и Китай. Новината звучи добре и на фона на разразяващите се търговски войни между САЩ и Китай. Ако бъдем реалисти обаче, при 1 милиард и 300 милиона китайско население , българският износ на млечни продукти по-скоро изглежда на ниво дегустация. При всички случаи, обаче той може да отпуши вътрешното производство. Ако китайците проявят интерес, има достатъчно български млекопреработвателни предприятия, които могат да изнасят, макар че цялото ни вътрешно производство вероятно трудно ще нахрани и един квартал на Пекин. В този смисъл, трябва всички да си сътрудничим, а не да гледаме кой точно е одобрен по един списък за износ. Това е несериозно. Това е далече от бизнес мисленето.

Каква е в момента пазарната конюнктура по отношение цената на млякото?

Цената на млякото расте. В момента Румъния търси и купува българско краве мляко на цена от 39-40 евроцента. Подлагам на съмнение данните на ЕК, че производството на мляко се увеличава на годишна база, при условие, че на пазара се усеща дефицит още през август и септември, има завишено търсене и ръст на цената. От друга страна, наблюдава се тенденция на намаляване на млечните семейни ферми в Дания и Холандия. Нека кажем и друго. Българското производство на млечни продукти е една изключително малка брънка от една голяма европейска верига. Европейските страни, при всеки излишък в производството на мляко, търсят бърза реализация – такава е политиката на големите държави. Когато в Германия, в Словакия, в Унгария реализират на ден 100 тона мляко при договорени добри цени в рамките на 6 месеца и им остане 1 тон в излишък, той се продава с 20% по-евтино. Но тези 20% като дойдат в България и Румъния, могат да взривят пазара. Всеки външен пазар раздвижва вътрешното производство, влияе върху цената на млякото. Затова се надявам с износа за Китай българските животновъди да могат да поемат малка глътка въздух. Те го заслужават, заради тежките условия, в които работят.

Как ще коментирате ресора, който получихме в Европейската комисия - „Иновации и младеж“?

Надявам се да има реални действия по отношение на образованието – за да бъдат създадени нужните за бизнеса квалифицирани кадри. Без да обиждам никого, това няма да стане само с дуално обучение. Квалификацията е дълъг и сложен процес, навици трудно се изработват, нужни са години. Още по-важно е да задържим в страната въпросните кадри. Това трябва да се обвърже със съответните програми на обучение, финансови механизми и стимули. Ясно е, че иновациите са движеща сила в съвременния свят. Но зависи за какви иновации говорим. По мое скромно мнение, в земеделието и особено в хранителната промишленост, сме отишли твърде далеч. Ако се смята за иновация да се произвеждат хранителни продукти без суровини, аз не го разбирам. И не го приемам.

 

Прочетена 7760 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта