×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Цветан Филев, председател на НАТ-2010, зам.-президент на УНИТАБ: Рязкото вдигане на осигурителния праг ще изпрати малките производители в сивия сектор Избрана

- Г-н Филев, в проекто-бюджета за 2020 година е заложено вдигане на осигурителния праг за земеделските производители от 400 на 610 лева – какъв е вашият коментар?

- Рязкото и драстично вдигане на осигурителния праг ще изпрати голяма част от малките производители в сивия сектор. Мнозина ще се откажат изобщо от регистрация, а от това не печели никой – нито фермерите, нито държавата. Ясни са аргументите на правителството за тази стъпка, но това трябва да става поетапно. Очаквам остра реакция от страна на бранша – в годините назад няколко пъти сме били в подобна ситуация. В този смисъл не очаквам толкова рязко повишаване на осигурителния праг, каквото е заложено в проекто-бюджета. По-разумно е това да се случва плавно.

- Въпреки, че още няма никаква яснота по бъдещата ОСП, продължават ли вашите битки за тютюна – на национално и на европейско ниво?

- Още нямаме реално конструирана Европейска комисия, още няма реален тристранен диалог в Брюксел, още не е ясно на каква точно цена ще се случи Брекзит и как излизането на Великобритания от ЕС ще повлияе на Общата финансова рамка и от там - върху бюджета за ОСП. По отношение на нашите битки, ние продължаваме да се борим за равнопоставеност на сектор „Тютюн“ с останалите земеделски браншове. По сегашната ОСП за тютюнопроизводителите финансиране няма. А тютюнът е законно отглеждана култура - като всяка друга. И българските тютюнопроизводители заслужават да получат подкрепа.

- Поляк за европейски агрокомисар – това добър избор ли е?

- Ще бъда лаконичен – по-добре е от ирландец.

Интервю на Анета Божидарова

Сн: Личен архив

Прочетена 3838 пъти Последно променена в Сряда, 23 Октомври 2019 13:50
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта