Нели Йорданова, генерален директор на АРИБ: Модерното земеделие започва от добрите екологични практики Избрана

България е първенец в Европа по събиране на опаковки от продукти за растителна защита

Г-жо Йорданова, какви резултати отчитате от работата на системата за събиране на пластмасови опаковки от продукти за растителна защита?

През последните две години, средните количества, които събираме от пуснатите на пазара пластмасови опаковки от продукти за растителна защита, са 500 тона. От тях над 90% се рециклират. Това е внушителна цифра. За да илюстрирам мащаба, ще си послужа със следния пример: от тази пластмаса могат да се произведат оптични кабели, които да свържат София с Виена. Впечатляващо е, нали?

Зад тези цифри обаче стои един друг, скрит за хората ефект. Той е свързан с промяната на съзнанието на земеделските стопани. Събирането на опаковките от продуктите за растителна защита е начало на модерното земеделие. Предизвикателствата пред нас, свързани с опазване на околната среда и на човешкото здраве се увеличават и подобни екологосъобразни практики, които растителнозащитната индустрия инициира, са стъпка в правилната посока. В тази дейност имаме подкрепата на държавната администрация и на компетентните органи – на министерство на земеделието, храните и горите и на Българската агенция по безопасност на храните. Неслучайно всички наши кампании минават под знака на АРИБ, на МЗХГ и на БАБХ.

Немалка е ролята в този процес и на браншовите организации. Те също са важен фактор за популяризирането и за успеха на нашите кампании. Затова и толкова много земеделски производители членуват в системата за предаване на опаковките от препарати за растителна защита по един безопасен начин – земеделците са над 4 хиляди. Системата е безплатна за тях и изцяло се финансира на доброволен принцип.

Колко земеделски производители са се включили в обхвата на системата?

В обхвата на системата за събиране и предаване на опаковки първо влязоха големите земеделски стопанства. Нашата цел е да обхванем постепенно и малките фермери. АРИБ има регионални представители в цялата страна, техните координати са публични и всеки земеделски стопанин може да се свърже с тях и да получи информация. Фермерът сключва договор, получава безплатно чували, в които да събира и да предаде опаковките от продуктите за растителна защита, които ползва. Този процес е доброволен, неговата важност трябва да бъде осъзната от всеки фермер. Събирането на опаковките е икономически ефективно за земеделците – така препаратите за растителна защита се използват до последната капка разтвор в тях – за третиране на съответната култура. Изплаквайки и след това предавайки тези опаковки, продуктът се употребява на 100 % и се пресича всякакво замърсяване на околната среда. Системата работи комбинирано, по предварителен план и може да обхване фермерите от цялата страна, стига те да желаят да се включат в нея. Посещаваме всяко стопанство, земеделците само трябва да съхраняват опаковките по съответния начин.

Анета Божидарова

Прочетена 1252 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта