През схемата за директно кредитиране от ДФЗ земеделците могат да инвестират в своите стопанства Избрана

Стопаните да почукат на вратите на повече банки, съветва председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов

Интервю на Анета Божидарова

- Г-н Костадинов, земеделци продължават да питат какви ще бъдат мерките на подкрепа в трудната за всички 2020 година?

- Мерките са няколко и повечето от тях са договорени още през месец август – на среща с премиера и със земеделския министър, както и на последваща среща с министъра на икономиката и с Асоциацията на банките в България. По наше предложение, Държавен фонд „Земеделие“ възстановява инвестиционното кредитиране. Условията са изгодни – гратисен период от 3 години, при 3% лихва. Кредитирането се извършва пряко от ДФЗ. Другата възможност по тази мярка е през търговска банка, която има сключен договор с Фонда за рефинансиране. С тези средства може да се закупи техника, всеки може да направи каквито инвестиции е планирал в своето стопанство.

- Изгодни ли са условията по отпуснатата кредитна линия за закупуване на семена, торове и препарати?

- Тази схема също е договорена по-рано и всеки, който отглежда семена за собствено ползване, също може да кандидатства по нея. Максималното финансиране е в размер на 300 хил. лева, при годишна лихва от 2%.

- Земеделци се оплакват, че някои банки отказват рефинансиране или отсрочване на кредити – какво точно договорихте с Асоциацията на банките?

- Ако един земеделец е с лоша кредитна история, ще му бъде трудно да се договаря с която и да е банка. Всяка търговска банка има собствена политика, фермерите трябва да почукат на повече врати и да изберат най-изгодния за тях продукт. Има избор.

- Имахте разговор и със социалния министър – там какво договорихте?

- От месец ноември земеделците ще бъдем включени в Мярката 60/40. Това е труден период за нас, защото работата на полето свършва и е важно да запазим работната ръка в стопанствата.

- От НАП ще бъдат ли направени отстъпки по отношение на данъците?

- Продължаваме да водим разговори за данъчни облекчения – заради неблагоприятните климатични условия и претърпените щети. В скоро време очакваме конкретен отговор от НАП.

- Има ли драма с работата по списването на националния стратегически план?

- Няма такава драма. След последното постановление на Министерския съвет, в тематичната работна група бяха включени и браншовите организации. Последното заседание премина конструктивно, бяха начертани конкретни цели и потребности в земеделския сектор. Те вече са изпратени за съгласуване в Брюксел. Стратегическият план ще бъде гласуван до края на тази година, след това земеделският министър ще го предложи на правителството – за одобрение. Такива са европейските правила, те не разписват националните планове да бъдат гласувани в парламента. В Националната асоциация на зърнопроизводителите работата е разпределена и всеки работи в някакво направление. В момента най-малко имаме нужда от политизиране на проблемите или от популизъм на наш гръб. Достатъчно тичане имаме в момента по сключването на доброволните споразумения. И това е работа, която единствено ние можем да свършим. Годината е тежка за всички, заедно трябва да се преборим с трудностите. Винаги съм бил директен, затова и сега ще го кажа - популисткото говорене не върши работа, на бранша са нужни реални и работещи мерки за излизане от кризата.  

Прочетена 6866 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта