Националните доплащания ‘2014 за животновъдите също ще бъдат изплатени до края на януари

Най-вероятно ще се получи едно допълнително доплащане и увеличение на ставката от 27 лв., която в момента се плаща

Интервюто взе Лили Мирчева
– Г-н Грудев, защо България губи 10% от преките плащания за 2014 г., така че средно се получава по 27 лв. вместо прогнозираните 30.10 лв. на декар?
– Площите, които са заявени по кампанията, надвишават използваемата земеделска площ, определена за България в Европейския регламент. Това обаче не означава нищо на този етап. Представете си, че ние защитим една висока площ, но впоследствие земята, която се заяви за подпомагане, е по-малка от нея. Тогава няма да усвоим нашия финансов пакет. В момента ние ще усвоим на 100% финансовия ни пакет с възможен коефициент на редукция от няколко лева на декар, в зависимост от това колко висока е ставката. На този етап това са само първоначални изчисления, защото от фонд „Земеделие“ все още не са обработени всички заявени площи.
– Както разбрахме, от редуцираните с 10% плащания са изключени застъпените площи. Кога ще се разреши техният казус?
– Дори в момента в Министерството на земеделието и храните тече процес на обжалване на слоя допустими площи. Април месец ние ще имаме окончателния размер на използваемата земеделска площ, допустима за подпомагане в страната. Най-вероятно ще се получи едно допълнително доплащане и увеличение на ставката от 27 лв., която в момента се плаща.
Това е стандартна процедура и тя е прилагана, както през миналата, така и в предишните години. В момента, в който имаме окончателните данни т.е. да са изчистени всички двойно заявени площи, ще е ясно и каква е крайната ставка за фермерите. При плащането сега ще бъдат изключени всички дойно заявени площи. Когато ги махнем тези двойно заявени площи т.е когато те бъдат разрешени, една част от тях (тези които са разрешени) ще бъдат добавени и ставката ще се  увеличи. Не се знае с колко – може да е минимално количество.
– Както бе заложено в бюджета на Държавен фонд „Земеделие” за 2014 г. националните доплащания, които са за хектар земеделска земя, за тютюн, говеда, биволи, овце и кози, възлизат на 263 млн. и 680 хил. лева. Кога ще бъдат изплатени тези средства на фермерите?
– В сряда, 28 януари 2015 година, Държавен фонд „Земеделие” ще започне изплащането на средствата на втория транш на националните доплащания за животновъдите. Надявам се, че до края на месеца ще бъдат изплатени и тези средства.
– Кога да очакваме да бъдат пуснати първите мерки от новата Програма за развитие на селските райони?
– За да не бъде тази година нулева при усвояването на европейски средства по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), мярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, ще бъде отворена в края на март, началото на април.
– Ще бъде ли предвиден достатъчен бюджет по тази мярка, която се чака отдавна от фермерите?
– Бюджетът за приема по мярката ще бъде достатъчно голям, за да могат повече бенефициенти да участват в него. Втората мярка, по която Министерство ще настоява да започне прием е за младите фермери. По нея, заявления ще започне да се приемат от края на май. И по двете мерки всички коментари и забележки от страна на Европейската комисия са изчистени, така че рискът за държавата при отварянето им, ще бъде минимален. Очакваме в средата на годината Програмата да бъде официално одобрена от ЕК.

Прочетена 2061 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта