Интервюта

Антоанета Божинова, изп. директор на СППЗ: Катастрофално е за българския фермер да бъде зависим от субсидиите

Сряда, 19 Юни 2019 14:35
Г-жо Божинова, какви са резултатите от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство? Не губим кураж, че в сектора ще настъпят промени. Практиката обаче показва, че това се случва бавно и със закъснение във времето. Основните теми, които вълнуват нас, преработвателите, са в няколко аспекта. Един от най-важните проблеми не само у нас, но и в цяла Европа е липсата на работна ръка. В България той е особено силно изразен, защото работодателите се оказват слабо платежоспособни и работниците напускат, за да отидат там, където ще получат по-добро възнаграждение. Това ни прави неконкурентоспособни. Заради липсата на работна ръка, или се свива производството,…

Димитър Зоров: Върху имитиращите млечни продукти да има надпис „Опасно за човешкото здраве“

Вторник, 18 Юни 2019 13:02
Картината в сектор „Мляко“ Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: Върху имитиращите млечни продукти да има надпис „Опасно за човешкото здраве“ Димитър Зоров е роден през 1970 г. в Своге. От 2000 г. е председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. През 2005 г. оглавява Националния млечен борд. Съпредседател е на Националния съюз на говедовъдите. Притежава кравеферма и овцеферма, собственик е на млекопреработвателното предприятие “Пършевица”. Г-н Зоров, повече от месец животновъдите се оплакват от ниска изкупна цена на суровото мляко. Какво се случва в сектора? Известно е, че аз съм и от двете страни на барикадата –…

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: Стопанствата за лични нужди произвеждат сив сектор

Четвъртък, 13 Юни 2019 11:40
Г-н Зоров, според изнесените данни от системата ВетИС, за последните три години, 76 хиляди ферми са неактивни, фалирали са. Как ще коментирате тази статистика? Така поднесена, информацията граничи с популизъм. Това всъщност са отдавна неработещи стопанства, които са имали регистрация като животновъден обект, но реално не са развивали дейност. Да не забравяме, че и стопанствата тип „заден двор“ са под надзора на ветеринарно-медицинските лекари, тези обекти също се вписват в системата. Българската агенция по безопасност на храните е задължена до 3 години да запази тази регистрация, независимо дали в тези обекти има реална дейност. Логично е след този период, онези…

Шафрановият минзухар има бъдеще у нас, но нека първите стъпки са предпазливи

Понеделник, 20 Май 2019 12:11
Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол е първата държавна структура, която провежда опити с културата шафранов минзухар на българска територия. Агенцията, заедно с още няколко научни института, има подписано Рамково споразумение за сътрудничество с Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, с председател Хасан Тахиров.Наскоро беше подписано тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД за износ на 640 тона…

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта