"Не съм съгласен..."

Ангел Върбанов

През тези дни на редакционния телефон се обадиха десетки възмутени фермери и членове на земеделски кооперации. Тяхното искане бе едно. "Искаме си незабавно полагащите ни се европейски субсидии за декар обработвана земя". И допълваха: "Възмутени сме от примиренческата позиция на ръководството на Националната Асоциация на зърнопроизводителите, което се съгласи това да стане догодина. Нас никой не ни е питал за това".

Ние в редакцията също се чувстваме меко казано пообъркани. Поместихме не едно и две изявления на известни фермери и производители, включително и от ръководството на НАЗ, които твърдяха, че ако не се получи националното доплащане още тази есен, нивите няма да бъдат засети и едва ли не земеделието ще фалира като отрасъл.

Всички знаем приказката за лъжливото овчарче. В същото време ни е напълно ясно, че ситият на гладния не вярва. Не е възможно фермери, обработващи десетки хиляди декара земя да са на едно и също финансово дередже с такива, които обработват 203 хиляди или пък с по-малките земеделски кооперации. Но пък земеделието в България е едно. А сегашните действия на НАЗ отново поставят въпросът за браншовото представителство на българският фермер и производител. Да припомним опитът на вече братската ни Дания, където има организация на едрите фермери и друга организация на дребните такива. Които са равнопоставени в Съвета по земеделие, който решава големите проблеми на страната и включително одобрява кандидатурата на министъра на земеделието. Подобно е положението и в някои други европейски държави.

Така, че въпросът за земеделското представителство пред ръководството на МЗХ трябва да се реши в най-скоро време. Естествено, ръководството на МЗХ има интерес да общува с една-единствена съглашателска организация. Но никак не ни се ще да сме на мястото на ръководството на тази организация, когато европейските субсидии не бъдат изплатени през обещания им месец януари. Нека не сме големи песимисти, смятаме, че тези пари ще бъдат платени, но очевидно това ще стане през някои други месеци, когато буквата "р" ще изпадне от тях...

Прочетена 1765 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта