Малките неща, които правят голямата разлика Избрана

Сигурно повечето от вас сте ходили на море в съседна Гърция. Няма как сутрин да не ви е събуждало камиончето, което разнася пресни плодове и зеленчуци и от врата на врата. А след него и това на продавача на прясна риба. Вечер задължително минава камионче с домашни кремчета и мляко с ориз от местната мандра. Сигурно имат документи от тяхното БАБХ, но явно не е проблем да ги получат.

Ако сте посещавали по-големите градове, може би знаете, че всяка събота, във всеки един квартал се затваря някоя улица и фермерите нареждат своите щандове. Срещу определена годишна такса, те цяла година имат право да продават своята продукция на тези директни пазари. И не като нашите, където доминират мед и всякакви китайски джунджурии, а истински пазари с плодове, зеленчуци, маслини, риба, яйца и всичко, което фермерите произвеждат. Знам, че гръцките домакини чакат цяла седмица, за да попълнят запасите си точно от тези пазари, а не от супермаркетите. Значи, може. Стига да има желание.
И друго нещо ми прави впечатление в южната ни съседка. Ако някой приятел, познат или роднина отвори магазинче или започне някакво производство, то задължително всичките му познати купуват от него. Дори и да трябва да изминат повече път или да платят малко по-висока цена. Защото вярват, че ако подкрепиш приятел, и той ще ти върне жеста.И вярват, че ако пазаруват от местната мини мандра, те помагат на едно добро семейство да отгледа децата си, а не на генералният директор на световен концерн да натрупа поредния милион в банковата си сметка.
И още нещо добро ми направи впечатление в Гърция. Ако има местна стока, то тя задължително се предпочита пред вносния аналог. Никой не може да накара грък да купува италиански спагети, при положение, че има гръцки такива. Сигурно това е единствената страна, в която Мерендата е много по-купувана от популярната в цял свят Нутела. 
Защото това е което наричаме споделена икономика. Не възхвалявам гърците, разбира се. Но ги уважавам. Защото си мисля - какво ни пречи да правим всички тези дребни, но важни неща и у нас. Да пазаруваме от истински фермери, да им позволим да продават директно продукцията си, без да им създаваме милион и една пречки по пътя,  да подкрепим приятел или познат да развие честен бизнес, да изберем българското ...  
Ася Василева
Прочетена 558 пъти Последно променена в Четвъртък, 28 Март 2019 09:34
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта