Къщи за тъщи и цифровизация в българското земеделие Избрана

Разкрити са драстични случаи за злоупотреба с европейски средства, но нито има наказани, нито органите изискват да се върнат „усвоените“ пари

Ася Василева

Тези дни стана ясно, че има пълно разминаване между управляващите и управляваните българи. Май ще се окаже вярно, че живеем в различни Българии. По време на представянето на платформите за евроизборите политиците ни за пореден път доказаха, че връзката отдавна е прекъсната и нито те разбират какви са проблемите на обикновените хора, нито обикновените хора вярват и разбират това, което им говорят от трибуните и екраните.

И този път бе експлоатирана темата колко много пари получаваме от ЕС и колко важно било членството ни в Евросъюза. Давали сме 1 милиард евро на година, а сме получавали 4 милиарда. Но никой не уточнява, че единият милиард го плащаме всички ние, докато четирите се разпределят между подставените фирми и обичайните изпълнители, а дали поне 1 млрд. евро стига до хората, не е много сигурно. Всеки българин щял да получи от еврофондовете 2500 лева през следващите години. Едва ли! Защото откакто сме в ЕС, всеки е дал в пъти повече за евродепутатите ни със заплатите, с които може да се издържа цяло българско село.

Като цяло, платформата на ГЕРБ е безкрайно далеч от належащите проблеми на българите. И не ги засяга. Дреме ти за цифровизацията, когато се опитваш да живееш с 600 лева заплата и да издържаш семейството си. Дреме ти за бюджета на ЕС, когато не можеш да си платиш кредитите. Дреме ти за европейските ни пътища, когато не можеш да си позволиш винетките и таксите. Е, и колко да са европейски тези пътища, след като всяка година по тях загиват толкова хора, колкото в страни, където има война?

И всичко това тече на фона на поредното фрапантно разкритие с източването на милиони левове за известните „къщи за тъщи“, направено от сайта Биволъ.

Къщите за гости са финансирани с над 202 млн. лв. по Програмата за финансиране на селските райони. Станалите известни сред народа като „къщи за тъщи“ са един от многото драстични примери за престъпно отклоняване на евросредства. Поне 45% от тях са построени за лични нужди, в нарушение на правилата, показва ново представително проучване на Биволъ. 

Общият брой на разплатените проекти за къщи за гости по ПРСР 2007-2012 е 752 за 202 млн. лв. Списъкът с разплатените проекти беше една от големите тайни в държавата и ДФЗ упорито отказваше да го даде.

Според условията в програмата за селските райони всички финансирани проекти трябва да създадат устойчив поминък и работни места.Това е ясно регламентирано изискване в Наредба N°29 от 11.08.2008 г. чл. 16, ал. 2. За да получи одобрение конкретен проект, към него следва да се представи бизнес план  за период не по-малък от 5 години, който трябва да доказва икономическа жизнеспособност и устойчива заетост за период 5 години, а в случаите на строително-монтажни работи – за 10 години.

Казано по-просто: в бизнес плана за всяка къща за гости се посочва колко работни места ще бъдат създадени и запазени за периода от 10 години. А ако не са създадени, решението е едно – връщай парите.

Опитът обаче показва, че никой нищо не връща, защото проверки няма, а когато медиите разкрият скандални случаи, те се покриват. До момента бяха известни отделни обекти, които не отговарят на условията за финансиране, като къщата за гости в с. Лиляново, построена от тъщата на бившия шеф в ДФЗ Янаки Червеняков. Червеняков, считан за дясната ръка на Румен Порожанов, беше уволнен експресно от Фонда след разследване на Биволъ, че кара скъпи коли и води начин на живот, неотговарящ на доходите му. След това ДАНС проведе шумна и засега безплодна акция в ДФЗ. 

Но в крайна сметка “къщата на тъщата” на Червеняков  над Сандански си стои и никой не му търси сметка да върне усвоените 281 984 лева. Нещо повече, над действията на Червеняков беше опънат чадър и от предишния директор на фонда Румен Порожанов, и от сегашния – Живко Живков. И двамата упорито отказват да дадат по ЗДОИ документа, който уличава Червеняков, че е одобрил сам проекта на тъщата си, в качеството си на член на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност. Мотивът – нямало обществен интерес.  

Рекордни кражби

Счита се, че европейските програми трябва да понесат финансови корекции, ако над 2% от проектите са проблемни. В случая с “къщите за тъщи” процентът на нередовните проекти достига 45%, но засега всички си затварят очите и санкции няма.

От всичките 752 проекта за 202 058 293 лв. Биволъ избра на случаен принцип и проучи 229 обекта, финансирани общо с 60 235 278 лв. За всяка фирма от извадката, получила финансиране, е проверено чрез регистрите на НАП дали тя е наела лица във връзка с проекта.

Резултатът е, че при 104 фирми (45% от проектите) няма наето нито едно лице. Общата сума, получена от тези фирми, е 22 924 800 лв., което е 38% от платените пари. Списъкът и картата с тези обекти са публикувани тук.

Излиза, че  76 милиона лева от общо 202 милиона са дадени не по предназначение, а за личните нужди на около триста тарикати. Някои от тях, като Червеняков, са били директно отговорни за разпределянето на европарите. Други са кметове или роднини на местни големци. Както показват отговорите на ДФЗ, изискани по ЗДОИ, едва няколко обекта са санкционирани.

Така, докато повечето нормални хора плащат ипотеки за жилище цял живот, тарикати с власт и влияние получиха стотици хиляди европейски пари, за да си построят лични вили, маскирани като къщи за гости. Без да създават поминък, работни места и да изпълняват други досадни изисквания за отпусканите от Европа (с най-добри намерения) милиони. И на фона на всичко това тече бодра политическа реклама, нямаща нищо общо с българската действителност.

Чудя се дали някога управляващите ни политици и управляваните българи отново ще се срещнат на тази планета?

етикети:
Прочетена 782 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта