Прах в очите за 4,5 млн. лева Избрана

Усвояване – това е терминът, който земеделският министър Десислава Танева мечтае да изхвърли от обществения речник, когато става дума за европейски пари. Правилната и градивна дума е изграждане, обясни министърът.

Акуратно ведомството отчете пред медиите: 15 от 295 проверени къщи за гости отиват на прокурор, защото не работят като такива. Усвоените /ах, тази лоша дума/ 4,5 млн. лева трябва да бъдат върнати на държавата. Кога и дали – никой не знае. Защото е повече от ясно, че въпросните 15 бенефициенти ще заведат съдебни дела – първо у нас, после вероятно и в Страсбург. Ако ги загубят, очакван е друг бъг в системата – може да се окаже, че нарушителите нямат откъде да извадят въпросните усвоени европейски пари, за да ги върнат. И тогава къщите им /същите къщи за гости/ трябва да бъдат конфискувани. Колко точно ще продължи цялата тази сага във времето – никой, разбира се, не знае. Повече от красноречив е фактът, че от предишни наложени санкции в размер на 10 млн. лева, доброволно са върнати едва 700 хиляди. 

От МЗХГ обявиха, че още 74 къщи за гости ще бъдат санкционирани с между 5 и 15% от получената подкрепа, защото са се отклонили от своя бизнес-план. А прокуратурата пък ще проверява абсолютно всички къщи за гости, които са близо 750.

Като всеки скандал, и този ще се размие във времето. Обществото обаче отдавна е наясно с „усвояването“ на едни големи европейски пари. И поредната порция прах в очите няма да свърши особена работа. За 30 години преход още няма български политик, осъден и вкаран в затвора за злоупотреби. Очевидно сме се превърнали в царе на усвояването.

Може би земеделският министър Десислава Танева ще се помири с трудното сбъдване на своята мечта, ако някоя от 15-те къщи за гости, които и без друго не работят като такива, се превърне в социален дом за възрастни хора. Колкото и това да е малка утеха на фона на голямото усвояване. Другото е прах в очите за 4,5 млн. лева.

Анета Божидарова

Прочетена 3105 пъти Последно променена в Петък, 12 Юли 2019 08:30
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта