За кожата на едно прасе Избрана

В августовската жега да колиш прасе, да топиш сланина и да лееш сълзи си е кофти работа. Кофти зар се падна и на земеделския министър Десислава Танева – с трето вирусно заболяване се бори в рамките на два мандата. Този път обаче положението е изтървано. Вместо да кърши пръсти пред еврокомисаря Витянис Андрюкайтис и да проси пари за обезщетения, крехката Танева трябваше отдавна да удари по масата в Министерския съвет. Премиерът Борисов нали обичал жени с характер. Той обаче явно още не осъзнава, че не продънената система на НАП, не потресаващо единодушният и предизвестен избор на нов главен прокурор, а тъкмо африканската чума по свинете може да бутне кабинета. Нищо, че протестите по места изглеждат малобройни и властта отчита по-скоро сговорчивост от страна на населението, което доброволно е изклало домашните прасета. Домашният коледен дух на българина вече е накърнен.

Трудно, а и някак обидно е да се разпределя европейската милостиня от 2,9 млн. евро между хилядите стопани у нас, чиито животни принудително са евтаназирани. Не за друго, а защото никой не знае точния им брой. Ах, колко са изненадани ресорните институции, че има толкова нерегламентирано отглеждани прасета и сивият сектор цъфти. Защо, бихме попитали ние. Нали има контрол?

Подхвърлените 300 лева на домакинство от типа на т. нар. „заден двор“ /семантиката на това определение заслужава отделен анализ/ няма да платят накърненото чувство у българина, че държавата нехае за него. Защото малкото хора, останали в обезлюдяващите ни села, очакват на държавата еднакво да са й мили както двете прасета за Коледа в кочината на бай Киро, така и онези в индустриалните свинеферми. Държавата обаче нехае. И ужасно закъсня с мерките срещу АЧС.

Още преди година, когато се появи първото огнище във Варненско, мерките трябваше да са драконовски. Да се намали рязко популацията на дивите прасета, като тази задача не е по силите единствено на ловците. Още след Коледа и Нова година, трябваше да се дадат на хората пари на ръка, да им напълнят фризерите със свинско и от врата на врата кметовете да обяснят, че тая горчива чаша с АЧС няма да отмине, но поне личните драми могат да бъдат избегнати. На кметовете обаче изборите са им по-важни от хората. Както и на политиците, които вече яхат недоволството.

Вместо анемичния информационен клип, който се върти от време на време в национален телевизионен ефир, трябваше лично премиерът Бойко Борисов да призове хората да не гледат домашни прасета поне 1 година. Можеше да го прави и докато реже поредната лентичка на някой магистрален участък. Или в извънредно новогодишно слово по телевизията. Късно изреваха индустриалните свиневъди, късно се сети и целият земеделски бранш да застане зад мерките на Агенцията по безопасност на храните.

Африканската чума гази наред и проблемът трудно ще бъде овладян. В някои държави се борят с вируса от 30 години. У нас той е на път да затрие не само един работещ бизнес. У нас той убива домашния коледен дух и това не е просто въпрос на някакъв си манталитет. Домашното прасе е тъжна марка на окаяното българско битие. Скоро всички може да платим висока обществена цена за него. Междувпрочем, на ход е Прокуратурата. Най-малкото, има да се разследва една смехотворна ограда по границата с Румъния.

Анета Божидарова

Прочетена 2586 пъти Последно променена в Сряда, 07 Август 2019 11:11
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта