Сезонната заетост в земеделието – проблемите са сложени на масата Избрана

Продуктивен и смислен разговор за сезонната заетост в земеделието – това е резултатът от втория уебинар, организиран от „Гласът на земеделеца“. Постарахме се да съберем различни гледни точки – на сектор „Розопроизводство“, на градинарския бранш, да чуем и думата на синдикатите.

„Първо трябва да си кажем истината“, заяви Веселина Ралчева от Българска асоциация „Биопродукти“. Истината обаче никак не е лицеприятна. Фактът, че са подадени няма и 2 хиляди заявки в бюрата по труда от земеделския бранш за нуждата от сезонни работници показва, че секторът работи на черно. А защо е така? Защото липсват политики на подкрепа за създаване на трайна и устойчива заетост в земеделието.

Проблемът с дефицита на последователна национална аграрна политика най-ясно онагледи Любомир Върбанов от Асоциация „Български пипер“. Заради сбърканата подкрепа от страна на държавата по отношение на обвързаното подпомагане, все още се борим с чертожниците и схемаджиите. А добрата идея за създаване на организации на производители, която има за цел да формира устойчиви и пазарно ориентирани структури, на практика е мъртво родена. По тези причини един истински земеделец от региона на Плевен, какъвто е Любомир Върбанов, през последните години е принуден да намалява своите площи с домати, пипер, патладжан, грах и зелен боб. „Всяка година политиките се сменят. Как да работи човек, когато няма никаква сигурност? Защо създадохме организация на производители, след като тя реално не може да работи? Всички се чувстваме подведени и излъгани“, гневно казва градинарят от Плевенско.

Извън извънредната ситуация, свързана с пандемията от Covid– 19, проблемите, свързани със сезонната заетост в земеделието, са хронично нерешени. Еднодневните трудови договори се оказват недомислица, признават и тримата участници в разговора. А екзотичната идея за 14-дневен обществено полезен труд на трайно безработните изглежда примамлива, но не това е начинът да се формира заетост – на основата на принудата трудно могат да бъдат изградени честни трудови отношения.

Затова трябва да се мисли в посока на трайни стимули към производителите за създаване на трайна трудова заетост. Всичко това минава през диалога. Добрите идеи, които представи Анелия Иванова от КТ „Подкрепа“, бяха посрещнати с интерес от производителите. Необходими са екипни и свързани действия между земеделското и социалното министерство, Агенцията по заетостта и местната власт в лицето на кметовете. Гражданите, регистрирани в Бюрата по труда, да могат да работят в земеделието, без да губят своето право на обезщетение, като то бъде временно прекратено за периода на сезонна заетост и продължено след неговото приключване, предлагат още от „Подкрепа“. Гарантиран доход от 900 лева, като бъде приложена схемата 60/40 – тази мярка би била приемлива както за производителите, така и за работниците, обединиха се в мнението си и тримата участници в уебинара.

За да се случат всички промени обаче, са нужни усилия от горе надолу. Това означава мислене в една посока и предварително постигнато съгласие на земеделския бранш. При сегашната негова фрагментарност, това е трудно постижимо. Ако всички сектори са под шапката на Национална земеделска камара, усилията биха тръгнали по-лесно в една посока. В момента всеки дърпа чергата към себе си и резултатите са видни за всички.

Пътят към промяна започва от диалога. В това е и смисълът на уебинарите, които ние, от „Гласът на земеделеца“ провеждаме. Вярваме, че най-важното е да бъдем медиатори, да дадем възможност повече гледни точки да бъдат чути. Когато бъде постигнато съгласие за решаването на даден проблем, следващите стъпки са по-лесни.

Анета Божидарова

Прочетена 1177 пъти Последно променена в Четвъртък, 30 Април 2020 10:45
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта