Подкрепа на глинени крака Избрана

Държавата лъже, че помага, фермерите лъжат, че работят на светло

Действия на пожар, подкрепа на глинени крака, популистки и неработещи решения – такъв е коментарът на производители и браншовици за мерките, които предприема земеделското министерство в кризата, причинена от Covid– 19.

„Категоричен съм, че 1 млн. лева стимул за преработвателите на череши са капка в морето. Кой ще тръгне да се разправя с една камара бумащина, за да получи мизерните 30 лева на тон“, казва производителият на биологични череши Слави Трифонов, председател на Националната биоасоциация. Пазарът тази година ще бъде труден, признава той. Всеки продължава да разчита на изградени вече търговски канали и контакти, но в ситуация на пандемия те изобщо не са сигурни. „Защо наляха 5 млн. лева в търговските вериги, след като е ясно, че малките производители няма как да стигнат до тях, защото не могат да покрият изискванията? Защо не беше взето едно далеч по-прагматично решение – ако наистина имаше воля да се помогне на малките фермери, търговските вериги можеха да отделят пространство, на което локалните производители директно да предлагат стоката си. Вместо това, те ни предложиха да продаваме на паркингите. Унизително е“, коментира Трифонов. Според него работещото решение са фермерските пазари, но в много от градовете те бяха временно забранени, а да бъдат разкрити нови такива в сегашната ситуация е нереално. „Местният, локалният пазар е мястото, където малките стопани трябва да предлагат своята продукция. Комуникацията обаче с местните власти по принцип върви трудно, какво остава при сегашната ситуация“, признава председателят на Националната биоасоциация.

Сектор „Биологично производство“ се бори и с друга криза – дните до крайния срок за подаване на заявления за подпомагане по мярка 11 изтичат неумолимо, фермерите са в паника, защото се съмняват, че ще успеят да се очертаят навреме. „Ще се очертаят, но системата е пълна с грешки и почти при всеки се явяват между 40 и 60 процента площи, които не са вкарани в системата“, обяснява Трифонов. Това означава намаляване на парите по мярката и изобщо поставя под съмнение дали стопаните ще ги получат. Между Българска асоциация „Биопродукти“ и МЗХГ върви усилена комуникация с писма, но до момента няма решение в полза на биопроизводителите. От аграрното министерство са убедени, че кампанията върви нормално и ще приключи в срок. От бранша настояват за неговото удължаване поне с 1 седмица, за да могат биопроизводителите да се справят с подаването на заявления. Казусът остава отворен.

„Защо се обявява подкрепа за черешите 1 месец преди началото на кампанията, а нищо не се говори за ягодите, които вече са в режим на плододаване?“, казва Антоанета Божинова, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. От браншовата организация са озадачени, че не са поканени да участват в разговорите, свързани с мерките за подкрепа в условията на извънредно положение.  Божинова напомня, че от условията на отпускането на въпросното подпомагане към преработвателите на череши ще зависи дали те ще се възползват от него. „Приветстваме всяка помощ, която се отпуска. Очакваме да получим яснота за правилата. Едва след това ще може да се направи преценка“, уточни тя.

 „На полето вече има български ягоди, но в търговската мрежа се предлагат гръцки“, казва Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Според него пазарна криза се очертава и при малините. „Българският производител има един основен проблем – не мисли пазарно и не планира. Всички се юрнаха да отглеждат едра череша или едра ягода за прясна консумация – заради тяхната по-висока цена. Какво обаче ще ги правят, ако не могат да ги реализират - заради очертаващия се труден износ и вътрешно свръхпроизводство?“, пита Петков. И признава, че браншовите организации са безсилни да въздействат върху производителите в тази посока. Което за пореден път поставя въпроса кой кого представлява в земеделския бранш и защо във всеки сектор за представителност претендират по няколко браншови организации?

„Сдружаването не е механичен сбор от няколко човека. Сдружаването се основава на доверие, на еднакви виждания за постигане на качество и на еднакви търговски цели. Не е толкова проста тази работа“, казва черешопроизводителят от Кюстендилско Даниел Постолов. Неговата овощна градина спира дъха със своята перфектност в поддържането. Тя обаче стои като самотен предупредителен знак, че в сектор „Плодове и зеленчуци“ все още властва стихийният индивидуализъм. Може би и затова сме на този хал. Държавата лъже, че помага, фермерите лъжат, че работят на светло, браншовиците са повече, отколкото е нужно. И подкрепата се оказва на глинени крака, защото всеки по веригата тегли чергата към себе си.

Анета Божидарова

Прочетена 1343 пъти Последно променена в Сряда, 13 Май 2020 15:17
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта