Условията на големите вериги са непосилни за земеделците от Благоевградско

Земеделските производители в Благоевградско са пред фалит. Заради липса на пазар и засилен внос, продукцията им остава нереализирана. Условията на големите вериги магазини се оказват непосилни за тях , а хиляди вложения за качествено българско производство ще бъдат загубени. Има ли зелена светлина в тунела за българското земеделие и какво очакват от държавата земеделците в благоевградско вижте в следващото видео.


В село Микрево , община Струмяни, полето е засято със марули, които се отглеждат от почти всеки земеделски производител в Благоевградско. До този момент, обаче, реализацията на продукцията им се оказва трудна. Зарян се занимава със земеделие от повече от 10 години. Тази реколта с първокачествена маруля не може да реализира успешно и търпи загуби.


"Имам чувството, че никой не иска да съществуват малките производители. Всичко е направено за големите. Това е моят коментар. Повечето внос на плодове и зеленчуци е от Турция. Турция не е страна-членка на ЕС и могат да се вземат мерки да бъде защитено нашето производство.", смята Зарян Бараков, земеделски производител.


До този момент държавата не е изпълнила обещаното подпомагане, каквото поискаха производителите в Благоевградско през юни, когато изхвърлиха тонове домати. Обещаният контрол в големите вериги магазини за вносна продукция се оказа само на думи.


"Държавата не ни помага по никакъв начин. 15 срещи от миналата година до сега сме направили с Министерство на земеделието. Какви ли не схеми се обявяват. Само се говори, само се говори, де факто от нас никой не е получил още една стотинка помощ за произведената продукция за миналата година.", разказва още Зарян Бараков.


В хипермаркетите домати внос от Турция се търгуват на 90 стотинки за килограм, а маруля от Гърция за 70 на фона на цена от 30 до 45 стотинки за килограм българско производство. Условията на големите вериги, пред които са изправени родните производители се оказват непосилни. Според Зарян това не е случайно. 
"За да растем, на нас трябва да ни се помогне, защото външните вече са големи и те ни смачкват.", смята Зарян Бараков.


Засега не е ясно как земеделците от Благоевградско ще успеят да засадят новата реколта. По всяка вероятност ще прибягнат до нови заеми, а това означава фалит за по-голямата част от тях. 

Прочетена 33398 пъти
Оценете
(0 гласа)

367 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта