Намаляват субсидиите за големите земеделски производители

Директното плащане на хектар за големите стопанства най-вероятно ще намалее през следващите години. За това информира Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации на семинар, който се проведе във Велинград на 11 и 12 април 2014 г. Държавната администрация, в лицето на Министерството на земеделието, се бави с изготвянето на нормативната база за програмата за развитие на селските райони и за схемите за директни плащания за периода 2014-2020 г. Най-вероятно в близките седмици агроминистерството ще обяви подробности по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От България се очаква да стартират схемите за директни субсидии за млади фермери, както и за зелени дейности, които следва всички стопани да извършват в своите стопанства от 2015 г.. Липсата на достатъчно яснота и нормативна уредба около новите правила обаче, води до хаос и объркване сред производителите, категорична е г-жа Боянова. Те все още не са наясно какви заявления трябва да подават, за да получат нужната субсидия, както и какви дейности трябва да извършват, а сроковете изтичат. Сериозно отражение върху едрите земевладелци, може да се очаква от въвеждането на новите правила, в зависимост от решенията на правителството, като най-вероятно те ще вземат по-малко пари, отколкото досега.

Проблем може да възникне и при субсидиите за малките производители, алармираха още от Института за агростратегии и иновации на семинара. Само преди няколко дни беше обявено пред медиите, че земеделците, които обработват по 10-20 дка, ще получават помощи от 1250 евро на година, без значение от размера на стопанството и вида на земеделска продукция. Според Светлана Боянова обаче сумата е неточна.Регламентът за директните плащания предоставя две възможности за изчисление на сумите, които дребните фермери могат да получават, ако се включат доброволно в тази схема, като единият вариант е диверсифициран в зависимост от размера на допустимите за подпомагане площи на съответното земеделско стопанство. Все още от Министерството на земеделието не провеждат обществен дебат за това за какво ще се използват предвидените над 700 млн. евро всяка година за директни плащания, както и не са направени анализи, показващи отражението на всяко решение върху различните сектори на земеделието. Съвсем скоро от Националната асоциация на зърнопроизводителите също споделиха опасения, че тези субсидии от 1250 евро могат да отидат в сивия сектор, а не към реалните производители. Те се обявиха против начина, по който бяха обещани средствата и настояха за предварително обществено обсъждане. Най-вероятно средствата няма да са еднакви за всички. Сумите ще варират между 500 – 1250 евро. Колко точно ще взема всеки производител ще стане ясно едва след като се направят точни сметки и се разбере броят на всички желаещи да участват в тази схема

„Липсват конкретни разчети на парите, няма нормативна уредба, никой не говори за малките в конкретика, както и за важните подробности около кандидатстването за субсидии, които всеки производител трябва да знае преди да подаде своето заявление, за да получи пари от европейските фондове. Липсва всякаква информация за новите правила. Всичко това трябваше да се обсъди със заинтересованите страни досега”, каза още г-жа Боянова.

Десетки са въпросите, които остават неизяснени по новата програма 2014-2020 г. От Института за агростратегии и иновации очакват да започнат обществени дебати с всички засегнати страни, както и бързи действия от страна на Министерството на земеделието, за да могат производителите да планират най-добре своя бизнес.

Прочетена 1959 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта