×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Еколози реализираха проект „Живот на село и други магии“

Лагерът на екологично сдружение „За земята“ събра в началото на август в пловдивското село Добри дол десетина ентусиасти, които  освен че искат  да се научат да произвеждат истинска и чиста храна,  все повече се замислят за необходимостта от цялостна трансформация на света около нас. В лагера „Живот на село и други магии“ се включиха хора на различна възраст, с разнообразен предишен опит и история, но обединени от една и съща вътрешна потребност - да бъдат близо до природата и да взаимодействат с нея по начин, който не я ощетява и уврежда. 

Повечето от участниците са ентусиасти, които  тепърва прохождат в света на пермакултурното, устойчиво и екоземеделието.

Имаше и такива със сериозни познания и умения. Заедно успяхме да съберем един малъг кръг от съмишленици и се обединихме около нуждата от създаване на поредица от подобни начинания, където всеки да може да сподели своя опит и знания или поиска подкрепа или съвет.

За няколко дни споделихме живота на нашите домакини от “Зелената порта” – Ани и Стоян, които отдавна са загърбили живота в големия град. Към тях се присъедини и Иван от “Веселата Ферма в Родопите”, село Горнослав, който ни разказа историята, неговата и на Руслана - за това как и защо за направили крачката от работа в големи частни корпорации и света на компютрите, към живот, в който офиса ти е природата наоколо, а храната, която произвеждаш – чиста и достатъчна.

От тях останалите участници са научили, че този преход може и да бъде лесен, но не липсва и доза предизвикателства и лишения.

Всички се обединили около плюсовете на живота на село, където в хармония с природата всеки от нас би могъл да вдъхне нов живот и енергия на българските села.

Обяснена е била и концепцията за “фермерската кошница”, осъществена в Пловдив и имаща за цел да направи пряка връзка между производителя и консуматора.

В градината на “Зелената порта” са разяснени и особеностите на пермакултурата, нейната философия и етика и защо на селската градина й е необходим специален дизайн.

Въпреки че са минали специални пермакултурни курсове, според домакините ключово за успешното растително стопанство се оказва собствения опит, експериментите в градината, ученето от пробите и грешките.

Представени са и различните видове компост, както и необходимостта хората да се грижат за естествения тор и за кои части от нашата градина са най-подходящи за различните типове.

Горещите тракийски следобеди не са попречили на участниците да запретнат ръкави и заровят ръце в градинската почва.

Разисквана е и темата за отпадъците. По бреговете на Марица кандидат фермерите със съжаление установяват, че голяма част от земеделските отпадъци отиват в този район – основно големи найлони от парниците, маркучи от капково напояване, строителни отпадъци, които периодично биват запалвани.

Домакини и госни са разиграли различни сценарии за възможни решения на този наболял за местните и търсещите прохлада във водите на реката проблем.

През третия ден от курса Иван от “Веселата ферма в Родопите” е задълбочил познанията на гостите за компостирането, разказвайки за тяхното производство на биохумус и червен калифорнийски червей. Всички заедно са построили и лубрикомпост за домакините от “Зелената порта”.

Лагерът „Живот на село и други магии“ се осъществява в рамките на проекта "Училища за устойчиво развитие и активизъм" на За Земята и Приятели на Земята Европа.

Прочетена 1242 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта