Откриха втора пратка яйчен прах, заразен с фипронил

Инспекторите от Българската  агенция по безопасността на храните /БАБХ/ откриха нови партиди от заразения с пестицида фипронил яйчен прах, внесен от Германия. Новата намерена партида съдържа 500 кг яйчен жълтък на прах. При лабораторните анализи са установени фипронил над допустимите нива, съобщиха от агенцията. Най-лошото е, че това става с месец закъснение след като от други европейски страни вече алармираха за отровните храни. Добрата новина е, че в българската хпатка само 100 кг са продадени на сладкарски и сладоледени цехове. Останалите 407 кг са налични в склада на вносителя, иззети са и са насочени за унищожаване. От останалите 93 кг яйчен жълтък на прах са произведени 12 500 кг сладолед, които също са конфискувани, сиреч не сме ги изяли за разлика от първата партида.

На 28 август Европейската комисия е потвърдила изготвеното от БАБХ известие за наличието на втората пратка по системата за бързо предупреждение RASSF. С това всички държави членки са информирани, че и друга партида яйчен жълтък на прах е замърсена с фипронил и е разпространена на общия европейски пазар.

От агенцият отново припомнят, че върви проверка в птицефермите за яйца, където се инспектира фуражът за евентуално наличие на фипронил.

Всяка постъпваща в България пратка яйца и яйчни продукти с произход ЕС, за която няма предоставени доказателства от лабораторно изпитване за отсъствие на замърсяване с фипронил, ще бъде подложена на лабораторен анализ, уверяват от БАБХ. 

Прочетена 1741 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта