Да построиш лека оранжерия се искат такси и документи колкото за хотел или МОЛ Избрана

Досега чиновниците само говорят, но на практика не правят нищо за облекчаване на документацията, необходима на фермерите да кандидатстват с проекти по ПРСР или просто да работят в земеделието, коментират братята Красимир и Дамян Димитрови, които няколко години се борят неуспешно с административни безумия

Лили Мирчева

Ще започна с думите, с които обикновено свършва предаването „Господари на ефира“ - „Няма такава държава!“. Поводът е безумното законово изискване, с което се блъскат от години в опита си по законен начин да построят леки оранжерии двамата братя Красимир и Дамян Димитрови от Варна. Повече от 15 години се занимават със земеделие като отглеждат зеленчуци върху собствената си земя. За да надградят бизнеса, решили да участват с проект по подмярка 6.3 за стартиране на малки стопанства от Програмата за развитие на селските райони и техният бизнес план за изграждане на леки оранжерии е одобрен за изпълнение. Страшното започнало когато разбрали, че според Закона за устройство на територията (ЗУТ), оранжериите, дори и най-леките, се приемат за производствени сгради и съответно подлежат на всички изисквания и документи за пета категория строежи.

Преди близо една година братя Димитрови пишат писмо до Общинския съвет на Варна с искане да се направи допълнение в Наредбата за местни данъци и такси, което да се уточни одобрението на проекти от ПРСР за селскостопански сгради и оранжерии. Според съществуващото законодателство, или по-точно – административно безумие, облечено в наредби, фермерите трябва да заплатят по 3.51 лева на квадратен метър застроена площ, все едно, че ще строят МОЛ или поне хотел край морето. Независимо от това каква точно сграда ще се строи – таксата е толкова, отсичат чиновниците и вдигат рамене в знак примирение със закона. Независимо каква и колко е документацията, която трябва да подготви строителят на съоръженията, те са поставени под обща шапка – производствени сгради.

Така започва дългият път на братята - фермери в коридорите на властта – местна и държавна, който завършва в задънен коридор, от който няма никакъв разумен изход.

Братя Димитрови се обръщат за помощ към дирекция „Архитектура, благоустройство и устройствено планиране“ (АГУП) в община Варна, но оттам пак със свиване на рамене им обясняват, че такива са изискванията на ЗУТ. Нищо, че фермерите обясняват на чиновниците, че проектите им са за изграждане на две оранжерии за отглеждане на сезонни зеленчуци и представляват леки метални конструкции с полиетилиново покритие. Така се наложило земеделските производители да се потопят в дебрите на българското законодателство. Открили, че в Закона за устройство на територията само на две места се упоменава думата „оранжерия“. Едното е в Наредба №1 от 30 юни 2003 г., в параграф 1 от допълнителните разпоредби, където ги определят като производствени сгради, а второто е член 151 на ЗУТ, където се изисква разрешение за строеж на оранжерии до 200 квадратни метра като изискването нарежда строежа в шеста категория. Ако обаче надхвърля 200 квадрата, оранжерията автоматично се прехвърля в пета категория и се приравнява на строежи от рода на голям магазин, сервиз или хотел.

Двамата братя направили простата сметка, че стойността на проекта и всички административни тежести, свързани със строежа, се равняват на 25% от стойността на всички конструкции, включително и монтажа им.

Когато от вестник „Гласът на фермера“ зададохме въпрос към заместник-министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева, относно казуса на варненските фермери, отговорът бе, че ЗУТ не е свързан със земеделското министерство. Не било в правомощията на агрочиновниците да се занимават с този закон. Напразни остават надеждите на братя Димитрови, че ресорното министерство може да ги защити по някакъв начин и да направи предложение към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Все пак отнякъде трябва да тръгне законодателната инициатива за оранжериите от 4 - 5 декара, които са съвсем нормални за едно семейно стопанство, да преминат към по-лек режим на застрояване и да носят съответно много по-малка административна тежест.

„Директорът на фабриката, от която купих конструкциите, ми каза, че подобни промени в Закона за устройство на територията са били обмисляни от депутатите в 43-то Народно събрание, но всичко приключило с идването на новите народни избраници от поредното правителство на Бойко Борисов. Как да им обясня, че купувам готово изделие, каквото е конструкцията на оранжерията, сглобявам я върху собствената си земя, а не строя сграда“, чуди се Красимир Димитров. По думите му според номенклатурата на кадастъра, оранжериите не са сгради и не се вписват в скиците. Това е то Параграф 22, ще добавим ние.

Одобрението на проектите и издаването на разрешително е на стойност на услуга, но така и не можаха да ми дадат смислено обяснение как един хотел, за който се изисква един бус с документи и една оранжерия с три папки документи, имат една и съща цена на застроена площ? Оправданието на чиновниците е, че били в пета категория строежи“, продължава с главоблъсканицата Красимир Димитров. „Истината е, че не можем да говорим за развитието на малките стопанства в оранжерийния сектор, когато административните тежести са толкова големи като документация и финансова тежест“, допълва брат му Дамян. Според фермерите това е една от причините повечето оранжерии на дребни стопани да се строят незаконно. „Ние искаме да се даде гласност на нашия проблем, защото смятаме, че това може би е единственият начин нашите управници да чуят гласа на малкия човек и да му обърнат внимание“, надяват се братя Димитрови.

След дългото ходене по мъките из коридорите на местна и държавна власт, картината на техния казус не се е изяснила.

„Получих отговор от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по нашия казус, но смятам, че

не ни гледат сериозно, за да бъде решен проблемът, а просто се претупват нещата. Според тяхното обяснение оранжериите биха могли да се разделят на две категории - високотехнологични и обикновени, полиетиенови оранжерии (парници), които в България са най-масови и всеки малък стопанин може да си построи. Не е вярно, че ако се строят в шеста категория, няма да бъдат с документация и няма да бъде надеждно строителството. Шеста категория строежи, също е с документация, но е по-лека. Говорим за оранжерия, която представлява метална конструкция с полиетиеново покритие и позволява капково напояване“, коментира Красимир Димитров. Той оспорва неправомерните такси за разглеждане на документите, които е задължен да подаде. А те, представете си, са следните:
- 40 лева разглеждане на документи
- 6065 лева одобряване на проекти за два блока оранжерии по 864 кв м.
- 100 лева издаване на разрешително за строеж

- 100 лева откриване на площадка за строеж

- 500 лева за въвеждане на строежа в експлоатация.

„Засега съм запознат само с тези такси. Не знам дали няма да излязат и други, но не съм убеден, че количествената стойност за услугата, която ще ми извърши община Варна за тези три папки документи, може да бъде обоснована“, коментира земеделският производител Красимир Димитров.

Проблемът с изграждането на леките оранжерии за него и брат му съвсем няма да приключи скоро. Чиновниците не бързат да променят наредби и правилници, а само бодро обещават. Така звучи отговорът, получен от канцеларията на заместник-министър председателя Томислав Дончев, който е и главен отговарящ за усвояването на европейските фондове в България. „Обнадеждаващо е, че в края на писмото ни съобщават, че е сформирана експертна работна група“, казва Красимир и все още не губи надежда, че докато реализира проекта си по селската програма, може ръждясалата държавна машина да се раздвижи и на неговата улица да изгрее слънце.

етикети:
Прочетена 31617 пъти Последно променена в Сряда, 28 Март 2018 12:01
Оценете
(1 глас)

5 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Иванов Събота, 12 Януари 2019 18:50

  Грешно са тръгнали с бумаги,молби и заявления в ръце.С Калашник трябва да тръгнат и всичко ще се нареди.

 • Връзка на коментара
  Петя Четвъртък, 29 Март 2018 11:24

  чл.151 от ЗУТ: НЕ СЕ изисква разрешение за строеж за оранжерии до 200 кв.м.
  А пета категория са и еднофамилни къщи. Нормално е за нещо голямо като оранжерия над 200 кв.м. да има изсквания за проект.

 • Връзка на коментара
  Джинджифил Глухарчев Четвъртък, 29 Март 2018 01:15

  който плаща данъци е РОБ

 • Връзка на коментара
  Живко Сряда, 28 Март 2018 20:57

  Здравейте в краина сметка трябва ли да се плаща данък за парник или не ?

 • Връзка на коментара
  salutska Сряда, 28 Март 2018 19:18

  Тръгнали са по погрешния закон и мъките им няма да свършат. Не е необходимо нито да променят предназначението, нито да искат разрешение за строеж.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта