Дни на полето – мястото за професионалните земеделци Избрана

Германското селскостопанско общество показва през юни как се прави успешен земеделски формат – създаден от фермери, предназначен за фермери. На площ от 150 дка над 80 водещи международни фирми в бранша ще направят демонстрации на селскостопанска техника в реални условия

Ангел Върбанов

В света на земеделските изложения безспорен лидер е Агритехника в Хановер. Няма сериозен фермер, който поне да не се опита да посети тозисветовен форум на земеделската мисъл и практика. Организатор на хановерското изложение е Германското земеделско общество DLG. Освен него всяка година то организира и един също толкова популярен в света формат, наречен Дни на полето. Само в Германия те се посещават ежегодно от 25 000 фермери, които заплащат вход от 20 евро.

Feldtage Ukraine 2017 5

Защо организаторите на Агритехника и Дните на полето са най-големите спецове в областта на земеделските изложения? Отговорът е изключително прост – Агритехника и Дни на полето не се организират от търговски и други специализирани за провеждане на изложения фирми. Основен негов създател и организатор повече от 100 години е DLG – организация, в която членуват повече от 30 000 земеделски производители. Няма съмнение, че организацията на германските фермери най-добре знае от какъв вид изложба се нуждаят нейните членове. Това не са само търговски и практични умения, но и духовна потребност, фермерски дух и предприемчивост. Затова успехът е циментиран през изминалите сто години, а вече опитът прескача националните граници и се предава в други държави. Дни на полето се провеждат в Румъния, Украйна и много други водещи селскостопански държави. Отзивите са отлични. Дойде времето и на България. Организаторите от DLG не могат да не обърнат сериозно внимание на нашата, макар и малка, но силно земеделска държава. Ето защо чисто по немски и силно делово те подходиха към организацията на първото подобно изложение у нас – „Международните дни на полето България 2018“, които ще се проведат от 5 до 7 юни на демонстрационните полета на Аграрен университетПловдив.

Със сигурност това ще бъде една изключително успешна проява. Достатъчно е да погледнем кои са партньорите: Аграрен университетПловдив, най-големите световни растениевъдни и растително-защитни фирми, производителите на земеделска техника. И друг път съм писал, че ние сме една уникална държава, в която годишно се провеждат не един, а няколко земеделски панаира. В това в крайна сметка няма нищо лошо, всеки от тях си има своите заслуги и предимства. Но всички те се провеждат от търговци или браншови организации, които, много или малко, гонят комерсиален ефект. Ето защо за мен няма съмнение, че предстоящото събитие ще бъде изключително успешно и полезно и ще покаже един нов път на развитие на тази изключително важна за земеделците дейност.

2

В навечерието на събитието, в момент, когато подготовката за него върви с пълна пара, организаторите събраха журналисти в Аграрния университет в Пловдив, за да представят своята идея. На пресконференцията присъстваха проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет – Пловдив, Йордан Йорданов, изпълнителен директор на DLG България, Стефан Крессе, генерален мениджър на IFWexpo Heidelberg, д-р Рейнхард Росберг, главен специалист на DLG, и Фин Петерсен, регионален директор на CLAAS за Румъния.

Изложението

На площ от 150 дка над 80 водещи международни фирми ще покажат на селскостопанските производители как, използвайки новите технологии, могат да спестят средства, за да си закупят и друга техника, ще направят демонстрации на селскостопанска техника в реални условия и ще обменят опит, коментира

Йордан Йорданов, изпълнителен директор на DLG България, съорганизатор на проявата.

IMG 20180404 121607 1

Изложението осигурява платформа за производителите на семена, растителна защита, хранене на растенията, селскостопански машини, предлага възможности за представяне на последните новости в отглеждането на растенията. То показва как наука, бизнес и образование могат да вървят в една посока. 

Дните на полето са място за среща на фермерите, производителите и дистрибуторите на семена, торове, продукти за растителна защита и машини. Съвременните сортове растения, новите производствени средства, подобрените методи на култивиране, демонстрирането на селскостопанска техника на живо, както и най-новите открития в научните изследвания всички тези неща ще превърнат Дните на полето в уникално преживяване за над 5000 посетители, които се очакват на събитието. 

Аграрният университет в Пловдив е партньор на събитието. Организатори са IFWexpo Heidelberg, дъщерна фирма на Германското селскостопанско дружество (DLG International),и Селскостопанска академия, която ще предостави техническа и организационна подкрепа. Сътрудничеството е ориентирано към дългосрочност с цел да се утвърди редовното провеждане на международните полеви дни в България.  

Входът за „Международните дни на полето” ще бъде безплатен за посетителите. Организаторите имат намерение събитието да стане традиционно.

Официален медиен партньор на изложението е вестник „Гласът на фермера“.

5 1

Какво е различното

Спецификата на това изложение позволява на посетителите да направят пряко сравнение на различни селскостопански машини и методи на отглеждане на растения. 

На опитните полета на Аграрен университетПловдив ще бъдат показани живи култури: ечемик, царевица, слънчоглед и др. Самите фирми участнички са заявили парцели, засели са ги с разнообразни култури и ще демонстрират различни торови норми, различни сортове. Сред тях е българска фирма, която ще демонстрира 30 сорта пшеница. Производителите на земеделска техника ще демонстрират работата на машините на живо. Например,фирми с комбайни ще жънат, ще се пръска и ще има изпитания на пръскачки в реално време, обясни още Йордан Йорданов.

За разлика отдосегашните изложения, които се провеждат у нас, предстоящото е с демонстративна насоченост и епо-скоро обучително, отколкото търговско. Ще има демонстрация на почвения хоризонт с различни обработки какво се случва с корените, защо една култура не се развива добре. Лекции с демонстрации на живо ще изнесат водещи германски учени и практици в областта на земеделието.

„Досега в България такова събитие не е провеждано и то е различно от всички останалив областта на селското стопанство. В него демонстрациите на нови технологии, на нови сортове ще бъдат на живо, така че фермерите, специалистите и всички, които ще посетят изложението, ще могат да се запознаят конкретно с развитието на всеки сорт или с действието на различните селскостопански машини“, добави ректорът на Аграрен университет – Пловдив проф. Христина Янчева. 

Изборът на Аграрния университет за партньор на събитието е основателен – той е единственият, който е специализиран в областта на аграрните науки, с модерна учебно-експериментална база и с около 2000 дка земя, добави проф. Янчева.

7995871292 01d37d8d30 b

Германското земеделско общество

DLG е създадено през 1885 г., като организацията се състои от 30 000 земеделски производители. То има няколко задачи – презентации, демонстрации, организиране на панаири, като в това число се включва и най-голямото изложение за земеделска техника Агритехника в Хановер, разказа Щефан Крессе, генерален мениджър на IFWexpo Heidelberg GmbH. DLG, като кооператив, притежава голямо стопанство от 550 ха (5500 дка) с възможности за изпробване на различни методи на производство добави той. Първите издания на Дните на полето са започнали в Германия, а след това мащабът на събитието се разраства и вече се провежда в редица държави по света. 

Стремежът на организаторите е изложението да е почти еднакво навсякъде, като обаче винаги се обръща сериозно внимание на местните особености в земеделието и нуждите на стопаните. 

Какво ще видят посетителите

В площите на полето има обособени специални парцели, в които вече са засети пшеница, ечемик, рапица, грах, а преди дни започна сеитбата на нахут, пролетен грах, царевица и слънчоглед, обясни изпълнителният директор на DLG Bulgaria Йордан Йорданов. 

Всяко парче земя е 500 кв. м, групирани по 4 така част от фирмите изложители са заели по 2 дка, за да могат да представят продуктите си. 

„Към момента фирмите, заявили участие, са 80, но броят им постоянно се увеличава, тъй като има доста желаещи и всяка седмица се включва някой нов“, каза г-н Йорданов. 

Едно от предимствата на Международните дни на полето България 2018 е демонстрацията на земеделска техника пред очите на посетителите. Това ще става на поле с размери 100 на 20 метра, обособено специално за тази цел. 

7 1

Изложението ще се фокусира и върху грижата за почвата – един все по-актуален въпрос за цяла Европа. 

Специална демонстрация на тази тема ще направи д-р Райнхард Росберг от DLG. Той ще покаже на стопаните как се проследява почвеният хоризонт, като половината от него ще бъде обработена с тежка техника, а другата  с по-лека.

„Така фермерите много добре ще видят какво се случва с почвата, когато работим с тежки машини, особено във влажно време, каквото е сега, поясни Йордан Йорданов. – Идеята е да се събере всичко, свързано с растениевъдството, на едно място, да се обхванат всички проблеми на фермерите, за да им предложим адекватни и актуални решения. Стремим се да покажем на фермерите как да работят добре и да постигнат най-добри резултати. Това е растениевъдство на една ръка разстояние.

DLG виждат потенциал в българското селско стопанство, добави Щефан Кресе и отбеляза, че  статистиката показва, че България е на една от много добрите позиции по  продажби на земеделска техника.

„DLG винаги търси новостите и иновациите, които искаме да покажем на фермерите и в България“, каза той. 

Къде?

Мястото на провеждането на първото издание на „Международните дни на полето България 2018“ е Учебно-опитната и внедрителска база на Аграрния университет Пловдив (на 1 км югоизточно от града, на бул. ”Цариградско шосе).

Защо?

Изложението Дни на полето на DLG е връзка между наука и бизнес. Целта му е там, на полето, всички фермери да намерят отговори на своите въпроси, за да повишат добивите си. На него няма да намерите домакински уреди или фиданки. То е строго специализирано за професионалните земеделци, които в реални условия да видят новостите и технологиите и да намерят правилните решения за своите стопанства, заключи Йордан Йорданов.

ОТ ПЪРВА РЪКА

Фин Петерсен, регионален директор на CLAAS Румъния:

В Румъния Дните на полето са изключително успешни

3 1

В България работим изключително с нашия официален дилър за машините на Claas – фирма Рапид КБ. Но в изложението Дни на полето в Пловдив участваме директно като Claas Румъния с машини, които сме предоставили за учебни цели на Аграрния университет в Пловдив. Те ще работят на полето, така например ще покажем комбайна в жътва. Особено ценна е формата на Дните на полето – фермерът не само вижда различни сортове и култури, но в същото време оценява и машините, с които те се отглеждат, – така той може да открие нещо, което нито е имал намерение да купи, нито дори е подозирал, че му трябва. И обратно – тези, които са дошли да видят машините, може да се заинтересуват от културите и технологиите, които ще наблюдават в реални условия на полето.

В момента се забелязва леко раздвижване на пазара на земеделска техника, влизат повече машини. Надяваме се, че тази тенденция ще продължи. Това, което пречи на българския пазар на земеделска техника да се развива, е, че Министерството на земеделието непрекъснато обявява старта на различни мерки за подпомагане на фермерите – те ги чакат до последния момент, жътвата идва, а европейските пари – не. Тогава някои от фермерите спешно тръгват да търсят машини и финансиране от банките. Получава се огромна хаотичност – всички производители губим много от това непрекъснато чакане и обявяване на мерки, които не стартират или закъсняват. Мога да кажа, че в България политиката пречи на нормалното развитие на пазара на земеделска техника и работата на фермерите. Ние се надяваме, че тази политика ще се прекрати и мерки и подпомагания ще се обявяват само когато наистина има такива и са достъпни за фермерите. В Румъния никога не сме имали такъв проблем – винаги когато се обяви европейско финансиране, то е достъпно за фермерите и те не чакат и не задържат покупките. През останалото време разчитат на финансиране от банките. И ако сравняваме пазара на земеделска техника в България и Румъния мога да кажа, че в Румъния той е поне четири пъти по-висок. Така че не европейските пари са проблем, а политиката на правителството в конкретната страна. Само една трета от покупките на земеделска техника в Румъния се реализират с помощта на европейските пари, останалата част са с финансиране от банките.

Всяка година в Румъния, през май, се провеждат Дни на полето, организирани от DLG. Това е едно от най-успешните изложения в страната, посещавано от хиляди земеделци. Затова решихме да участваме и като производител в Пловдивското издание, тъй като вярваме, че това е много важно изложение.

Стефан Крессе, генерален мениджър на IFWexpo Heidelberg:

Изложението е насочено към тези, които правят пари от земеделието

4 1

Много сме доволни от свършената работа. Полето изглежда чудесно. Йордан Йорданов и неговият екип свършиха огромна и много добра работа с подготовката на парцелите и демонстрационните площи. Мисля, че в България ще постигнем успех, съизмерим с този в Украйна и Русия например, където също има големи зърнопроизводителни стопанства. Изложението е насочено точно към този тип строго професионални земеделци, които се интересуват от правенето на печеливш бизнес.

Д-р Рейнхард Росберг, главен специалист на DLG:

DLG е гаранция за качество в Германия

6 1

Моята роля е да подготвя изложението според всички строги технологични изисквания на DLG. Платформата е комбинация от изложение и трансфер на технологии. Комбинацията от почвообработка, сортове култури, растителна защита, торене, земеделска техника, използвана на различните етапи – всичко това заедно е най-доброто за агрономите и фермерите. Те могат да получат цялата информация, от която се нуждаят, на едно място.DLG има добра традиция в организирането на такива мероприятия. Първите Дни на полето в Германия са проведени през 1988 г. Вече знаем какво е добро и какво – не. А въпросите, които вълнуват фермерите навсякъде по света, са едни и същи. И ние знаем как да им отговорим. DLG отдавна се е превърнало в гаранция за качество.

Прочетена 1841 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

728x90 2

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта