Кравата Пенка стигна до Брюксел Избрана

Светът съчувства на избягалото добиче, но не и на българските деца, подложени на геноцид. От БАБХ полагат героични усилия да спасят животинчето

Лили Мирчева

На 7 и 10 юни изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните д-р Дамян Илиев проведе извънредни срещи с представители на ветеринарните служби на Македония и Сърбия по повод казуса с преминаването на безстопанствени животни през граничната полоса. Търсят се възможни пътища да бъде спасена кравата-беглец от кюстендилското село Копиловци, която трябваше да бъде умъртвена. От агенцията мотивираха евтаназията на кравата Пенка с европейското законодателство и закона за ветеринарно-медицинската дейност. Собственикът на Пенка - фермерът Иван Харалампиев бе потресен от решението на ветеринарните власти. „Потресен съм! Това не е държава! Искат да убият малките производители“, каза пред Дарик той.
Кравата премина нелегално границата ни със Сърбия, но няколко дни по-късно се върна. Тази нейна разходка обаче
можеше да й струва живота. В социалните мрежи стана хит да се споделя съчувствие към клетото животно.
“Настояваме да се направи изключение от европейските правила и Пенка да не бъде екзекутиран”, поискаха хиляди европейски граждани в петиция до
Европейския парламент, Еврокомисията и Съвета на ЕС (и във времето, когато България е негов председател). Според авторите й случаят на Пенка показва “липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като стопанина на Пенка, който е абсолютно съсипан”. Групата на британските консерватори в Европарламента настоя “ЕС да прояви здрав разум и състрадание” и да отмени клането на добичето, а Бойко Борисов да прояви милост.

Докато в интернет пространството се лееха реки от съчувствие към Пенка, почти незабелязано в медиите премина интервю с верния читател на в. „Гласът на фермера“, големият агробизнесмен от Добруджа – Недко Митев. В него той откровено обвинява ветеринарните власти на България в престъпно безхаберие. Ето какво разказва Недко Митев в интервюто:

„Преди две години фирма в Бургас, която бе спечелила конкурс за храна в детски градини и училища, бе вкарала тонове сухо мляко от Чернобил. Дали го на децата, не на баби и дядовци – дотам стига тази гавра и този цинизъм! Когато се разчу за фирмата в Бургас, която беше вкарала тонове сухо мляко от Чернобил, отидох при директорката и казах, че произвеждам 100 тона мляко и мога да ѝ доставям безвъзмездно 2 тона мляко всеки ден за децата. Жената се стъписа: „Не може, веднага ще ме уволнят, всичко трябва да е с конкурс, ако разберат от Общината, ще ме махнат“. Обясних ѝ, че не мога да се явявам на такива конкурси, че не искам пари, а искам децата да ядат истинско мляко. Тя пак: „Моля ти се, разбирам те, познавам децата и родителите, но няма как да приема мляко без конкурс!“ Казах ѝ, ако тези майки и бащи разберат какво консумират децата им, няма да им позволят да се хранят в училище. Тя ми отговори, че не може нищо да направи, че е между чука и наковалнята. Това е!“
И други страшни факти от битието на българина споделя бизнесменът. Митев казва: „Ветеринарните служби смениха сертификатите за левкозата. Идват при нас на проверка и питам един професор да ми каже нещо ново, което да науча. Той ми отговаря: „Аз трябва да правя сирене и да показвам как се прави сирене, другото не ме интересува“. Левкозата е рак на кръвта на животните. За един литър мляко през млечната жлеза на кравата минават 80 литра кръв. Е, ако има левкоза – за какво мляко говорим? Животните направо трябва да заминават. Питам професора - поне от научна гледна точка не се ли интересува от това. Той вика: „Всеки си отговаря за стадата“. Затова сме болен народ! И една от причините е, че се консумира млечен продукт, в който има соматични ракови клетки. Защото докато садят палмите (в насила унищожената джунгла – б.р.), те разработват и технологии за имитиращи продукти. Това е престъпление! А хората защо ги ядат? Защото пенсиите им продължават да са 200-300 лева! А пък с рекламата за тези продукти, която залива медиите, излиза, че това е голямо постижение!“

Припомняме, че в интервю за в. „Гласът на фермера“ Недко Митев заяви, че ако българинът разбере с какво го хранят, ще хване тоягите“, но уви. Хората у нас вече са толкова обезверени и толкова болни, че дори не могат да спасят децата си от геноцида, волно или неволно предизвикан от външни сили и раболепни наши управници.

Наред с горчивите мисли за собственото ни дередже, фермерът представя „рецепта“ за сирене с палмово масло. И тя е следната:

Палмовото масло пристига у нас в цистерни с готови контейнери. Слага се в пластмасови калъпи от по 1 кг, защото иначе то се разпада. Налива се течност в тези калъпи, с която то бързо се втвърдява. В тези калъпи е сложено сухо мляко, нишесте, стабилизатор, желатин и др. Прави се конструктивна решетка – на сутринта се разфасова на по-малки обеми и... веднага е на пазара. Това е готовият млечен продукт, който тръгва към големите вериги. В него няма и грам мляко! Но има сухо мляко, а голяма част от него пък идва от района на Чернобил. Нашите медии се докопват до някои от тези неща, но истината, такава, каквато е, не успява да излезе пред обществото“.

И още : „Прави се така, че да не се подпомага земеделието и животновъдството, за да не се бърка бизнеса на някого, на големите играчи. На чичото, който гледа 5-6 крави, му дават 0,30 стотинки за литър мляко. От една крава днес той може да надои 10 литра, 10 по 0,30 са 3 лева! Нищо не може да си купи с тях. Желатинът никой не го знае откъде идва. И той пристига в цистерни. По принцип желатинът се добива в кланиците – от кръв и желаци. Минава по една специална технология, разтопява се, изпарява се, после се кондензира, хаква му се един подобрител и така пристига при нас. Това е суровината за кисели млека и сирена, които са с много ниска себестойност. Килограм сирене, направен само от имитиращи продукти, струва 2 лева, сложете още 2 лева за този, който бърка коктейлите, още 2 лева за веригите, които ще го продават, и ето ви продуктът, който е на пазара. Слагат едни хубави етикети, купуват се от Беларус за жълти стотинки, те са най-хубавите, най-лъскавите. Но те прикриват истинското състояние – че с тях се продава имитиращ продукт“.

Май е дошло време да се хванем за тоягите...

Прочетена 957 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта